Βρετανικές τράπεζες κλείνουν λογαριασμούς Βρετανών που ζουν στην ΕΕ λόγω Brexit

Οι τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου θα κλείσουν έως το τέλος του έτους λογαριασμούς χιλιάδων Βρετανών υπηκόων οι οποίοι κατοικούν μόνιμα σε ορισμένες από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 η Βρετανία εξέρχεται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX) και την κοινή αγορά της Ένωσης χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών η οποία να ρυθμίζει ζητήματα τραπεζικής δραστηριότητας.

Τραπεζικά ιδρύματα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι Lloyds και Barclays έχουν αποστείλει ήδη επιστολές σε πελάτες τους, αναφέροντας ότι οι λογαριασμοί τους θα κλείσουν, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. Απουσία κάποιου είδους συμφωνίας με την ΕΕ, οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν το «διαβατήριο» παροχής τραπεζικών υπηρεσιών στο έδαφος των 27 χωρών της Ένωσης και των 3 χωρών της EFTA (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) που συναποτελούν τον ΕΟΧ.

«Οι λογαριασμοί θα κλείσουν, ενώ οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες θα ακυρωθούν» ανέφερε ο Nigel Green, ιδρυτής της deVere Group, σημειώνοντας ότι, χωρίς την ύπαρξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, θα ήταν παράνομο για τις βρετανικές τράπεζες να εξυπηρετούν Βρετανούς που ζουν μόνιμα στην ΕΕ, στον βαθμό που δεν θα έχουν κάνει αίτηση και δεν θα έχουν λάβει νέες άδειες για άσκηση τραπεζικής δραστηριότητας στην ΕΕ.

Η Lloyds έχει επικοινωνήσει με πελάτες της στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι η τράπεζα δεν θα επιτρέπεται πλέον να τους παρέχει υπηρεσίες και ότι οι ίδιοι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις, όπως ανέφεραν την Κυριακή οι Sunday Times.

«Στείλαμε επιστολές σε μικρό αριθμό πελατών μας που ζουν σε επηρεαζόμενες από τις αλλαγές χώρες της ΕΕ, προκειμένου να τους ενημερώσουμε ότι, λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς δεν θα μπορούμε να τους παρέχουμε ορισμένες από τις έχουσες έδρα στο Η.Β. τραπεζικές μας υπηρεσίες» ανέφερε σε δήλωσή της η Lloyds.

Εκπρόσωπος της Barclays αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του Bloomberg.

H Coutts, σε δήλωσή της χθες ανέφερε:

«Υπό το φως της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, συνεχίζουμε να εξετάζουμε συνεχώς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πελάτες μας εντός του ΕΟΧ και οποιοιδήποτε επηρεάζονται από τις αλλαγές λαμβάνουν άμεσα ενημέρωση. Ο χρόνος του κλεισίματος λογαριασμών εξαρτάται από το είδος του προϊόντος που κατέχει κάθε πελάτης, ωστόσο πάντα θα υπάρχει προγενέστερη ενημέρωση. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει εναλλακτικό διάδοχο καθεστώς στο διαβατήριο λειτουργίας εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με κάποια συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ, έχουμε λάβει τη δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες σε πελάτες που κατοικούν στις χώρες του ΕΟΧ».

To Ηνωμένο Βασίλειο Μεγάλης Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας εξήλθε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο κατά τη μεταβατική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020, στις 11 το βράδυ ώρα Βρετανίας, το Λονδίνο διατηρούσε όλες τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από τη συμμετοχή του στην Ένωση, συμμετέχοντας κανονικά στην ενιαία αγορά, τον ΕΟΧ και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.