Χρ. Σταϊκούρας: Δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως τέλος του ΄21 – Αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

0
4

Ανοιχτό να παραταθεί η "εξαίρεση" λόγω κορονοϊού στην τήρηση των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας και το 2022 άφησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επαναλαμβάνοντας ότι κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως καταγράφηκαν σε Eurogroup και  Ecofin, είναι η δημοσιονομική ευελιξία τουλάχιστον έως το τέλος του 2021.

Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα ότι "άλλο δημοσιονομική ευελιξία, άλλο δημοσιονομικό ξεχαρβάλωμα".

Στην τοποθέτησή του ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ελήφθησαν μέχρι τώρα και στις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

«Διατηρούμε εφεδρείες για ένα μέλλον αβέβαιο και ρευστό», τόνισε και σημείωσε ότι, μετά από έξι πετυχημένες εξόδους στις αγορές και την είσπραξη υποδόσεων από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών, «μόνο από αυτές τις δύο πηγές» τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν φτάνοντας τα 38,7 δισ. ευρώ (από 37,5 δισ.).

«Θα τονωθούν ακόμα παραπάνω από το 1 δισ. του ΕΣΠΑ και άλλα 2,7 δισ. που θα εισπράξουμε από το πρόγραμμα SURE», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Αποκορύφωμα της επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία ήταν η πρόσφατη έξοδος στις αγορές με επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό», κατέληξε.