Υποχωρεί εκ νέου η τουρκική λίρα

0
4

Άνω του 1% υποχωρεί σήμερα Δευτέρα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας κατά τη διάρκεια της νύχτας νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με φόντο την ανησυχία για την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Η πτώση συνεχίζεται παρά την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να τη συγκρατήσει μέσω της πρόσφατης αύξησης των επιτοκίων.

Από την Κυριακή η σύγκρουση στον Καύκασο έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες στρατιωτικούς και αμάχους, με την Τουρκία να έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στο πλευρό των Αζέρων.

«Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία οδηγείται σε εμπλοκή σε ακόμη μία περιφερειακή σύγκρουση», σημειώνει στο πρακτορείο Reuters ο Timothy Ash της BlueBay Asset Management.

Πληττόμενη και από την πρόσφατη ενδυνάμωση του δολαρίου, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφωνόταν νωρίτερα στις 7,7470 λίρες ανά δολάριο, έχοντας αγγίξει μέσα στη νύχτα και το ιστορικό χαμηλό των 7,80 λιρών ανά δολ. – σε μια πτώση 24% από την έναρξη του 2020 έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Την Παρασκευή η λίρα είχε κλείσει στις 7,6725 λίρες ανά δολ.

Το τουρκικό νόμισμα έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος λόγω της ραγδαίας μείωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας και των πραγματικών αρνητικών επιτοκίων. Την τελευταία τριετία, η λίρα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξέπληξε την προηγούμενη Πέμπτη τους αναλυτές αυξάνοντας το βασικό επιτόκιό της κατά 200 μονάδες βάσης στο 10,25%, συσφίγγοντας τη νομισματική της πολιτική για πρώτη φορά την τελευταία διετία.