Υψηλή συμμετοχή ξένων διαχειριστών και αναλυτών στο Annual Greek Roadshow του Χρηματιστηρίου

0
1

Υψηλή είναι η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών και αναλυτών στο 15ο Annual Greek Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συμμετέχουν 34 εισηγμένες εταιρείες και έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 700 διαδικτυακές συναντήσεις προκειμένου να καλυφθεί το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών και αναλυτών που υπερβαίνουν τους 150.

   Η αυλαία του 15ου Annual Greek Roadshow άνοιξε χθες με μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Χωρίς αμφιβολία, οι επενδυτές και το παγκόσμιο ταλέντο θα στραφούνε τελικά προς τις χώρες εκείνες που αντιμετώπισαν την πανδημία καλύτερα από αλλού. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες αυτές», προσθέτοντας:

«Τον Μάρτιο η Ελλάδα θα γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Θέλω τότε να μπορούμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε πίσω μας με περηφάνεια για το πώς η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την παγκόσμια πανδημία. Σας καλώ να επενδύσετε στο μέλλον της Ελλάδας».

   Χρ. Σταϊκούρας

   Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Η Ελλάδα αναμένεται να λάβει έως 72 δισ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Τα κονδύλια αυτά αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία, ώστε η χώρα να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μέσω επενδύσεων, αλλά και μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα έχουν μεγάλης διάρκειας, διατηρήσιμη επίδραση στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Ευκαιρία την οποία είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

   Άδ. Γεωργιάδης

   «Με τα σημερινά ισχύοντα, όλες οι μεγάλες επενδύσεις όπως είχαν σχεδιασθεί πριν την πανδημία του Covid19, προχωρούν κανονικά, ενώ η καλή επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της πανδημίας βελτίωσε τη φήμη της, ως χώρας σοβαρής και αξιόπιστης με αποτέλεσμα αυτό να έχει θετικές επιπτώσεις και στην προσέλκυση επενδύσεων» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως εάν το εμβόλιο είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο που αναμένεται ή ακόμα και το 2021, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα πάει πολύ καλά. «Δεν βλέπω άλλο πραγματικό κίνδυνο. Πολλοί με ρωτούν και για τις προκλήσεις από την Τουρκία. Δεν θεωρώ ότι αυτές επηρεάζουν τους επενδυτές, ούτε πρόκειται να γίνει πόλεμος ή επεισόδιο. Μάλιστα, ο χειρισμός από την ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει πόντους στην Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με μας στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

   Βασιλική Λαζαράκου

   Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, αναφέρθηκε εμφατικά στον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την Εταιρική Διακυβέρνηση, τονίζοντας πως η βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση καθιστά τις εισηγμένες εταιρείες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές, καθώς διασφαλίζει περαιτέρω την σωστή λειτουργία τους, ενισχύει τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων των μετόχων της μειοψηφίας.

    Αλέξης Πατέλης

   Ο προϊστάμενος του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, τόνισε: «Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν τώρα μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία. Το ερώτημα είναι: τι κάνει κανείς με αυτόν τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο; Απλώς τον σπαταλάει κανείς σε επιδόματα; Ή χρησιμοποιείς αυτή την ευκαιρία για να μειώσεις την φορολογική επιβάρυνση, ειδικά στην μισθωτή εργασία, και να εφαρμόσεις πολιτικές που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη; Εμείς επιλέγουμε το δεύτερο».

   Σωκράτης Λαζαρίδης

    «Ο Covid παραμένει ο παράγοντας που καθορίζει την δυναμική των οικονομιών παγκοσμίως, ωστόσο υπάρχει πλέον αισιοδοξία πως οι επιπτώσεις αυτού θα είναι πιο περιορισμένες από τις αρχικά εκτιμώμενες. Παρά την καταλυτική επίδραση της πανδημίας, το ελληνικό Χρηματιστήριο, ως αντανάκλαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας επιδεικνύει αντοχές. Η αποτίμηση της εγχώριας αγοράς παραμένει ελκυστική. Ο δείκτης κεφαλαιοποίηση/ΑΕΠ διαμορφώνεται σήμερα σε 25,7% με τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών να υπερβαίνει το 40%. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται 36,5% υψηλότερα από τα χαμηλά που βρέθηκε στα μέσα Μαρτίου, διατηρώντας 7,8% των κερδών του 2019, όταν ο δείκτης MSCI Emerging Market Index είναι σήμερα κατά 7,5% χαμηλότερα σε σχέση με το 2018» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας πως από την αρχή της χρονιάς έχουν αντληθεί συνολικά από το Χρηματιστήριο περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό του 2019.

   Τέλος, στα μέτρα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και των ιδιωτών αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας πως τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τη χώρα μας αναμένεται να ενισχύσουν την προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία.