Να μειωθεί άμεσα ο ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον στο ύψος του 2010 ζητάει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και στον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.
Με την επιστολή, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΕΕΚΕ, εκφράζεται η ανησυχία των καταναλωτών για τη συνεχιζόμενη διατήρηση του δυσβάσταχτου για τα νοικοκυριά φόρου, αφετέρου τίθεται το αίτημα της άμεσης μείωσής του, «προκειμένου να ανακουφιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός ενόψει του επερχόμενου χειμώνα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: το ζήτημα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει μέχρι και σήμερα κρίσιμο για την επιβίωση εκατομμυρίων νοικοκυριών στη χώρα. Και τούτο διότι από το 2010 και μετά, λόγω των αλλεπάλληλων ρυθμίσεων που είχαν ως γενεσιουργό αιτία τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά το ιλιγγιώδες ποσοστό του 1.244%. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση του ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης, από τα 25,83 ευρώ το 2010 έφτασε σήμερα τα 347,20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Άμεση συνέπεια της αλματώδους αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι, αφενός η κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής δύναμης του κοινού για την αγορά του (με τους αυτονόητους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών), αφετέρου δε η μείωση των κρατικών εσόδων/φόρων, η αύξηση του λαθρεμπορίου καθώς και η μόλυνση του περιβάλλοντος από καύση απαγορευμένων ειδών.
Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, μιας και οι καταναλωτές αναγκάζονται να διαβιώνουν χωρίς θέρμανση, ενώ το θέμα της διάχυσης της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθιστώντας επιτακτική την ανατροπή όλων των δυσμενών συνεπειών του βαρύτατου αυτού φόρου.
Δεδομένου ότι είναι πλέον απολύτως αναγκαίο, στο πλαίσιο της ύπαρξης του δημοσιονομικού χώρου που η κυβέρνηση επικαλείται ότι έχει δημιουργηθεί, η ΕΕΚΕ, ζητά να μειωθεί άμεσα ο ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, τουλάχιστον στο ύψος του 2010 (21 ευρώ πλέον ΦΠΑ/χιλιόλιτρο), έτσι ώστε να ανακουφιστούν τα χιλιάδες νοικοκυριά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.