Οι τροπολογίες που ρυθμίζουν ζητήματα της ιδιωτικοποίησης για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών πυροδοτούν ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση ζητάει την απόσυρσή τους αλλά η κυβέρνηση επιμένει στις τροπολογίες και, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, είναι τροπολογίες για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, υπέρ των οποίων είναι εκπεφρασμένη η πολιτική βούληση της κυβέρνησης, είναι μέρος του προγράμματος της ΝΔ, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις εθνικές εκλογές.
Ως προς την ουσία των διατάξεων, ο υπουργός είπε ότι οι τροπολογίες εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, την οποία έχει πει στον ελληνικό λαό και τώρα την υλοποιεί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. «Φέρνουμε την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών», ανέφερε και σημείωσε ότι οι τροπολογίες είναι διαδικαστικού χαρακτήρα αλλά «είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσει μία ήδη εξαγγελθείσα και ψηφισθείσα από τη Βουλή πολιτική».
«Κάθε κυβέρνηση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και προφανώς δεν έχει υποχρέωση να τις καταθέτει μόνο στο στάδιο της επεξεργασίας στην επιτροπή. Οι τροπολογίες είναι εμπρόθεσμες και συναφείς με το νομοσχέδιο», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να ξεχάσουμε τι γινόταν επί πολλά χρόνια σε αυτήν τη Βουλή, και επί ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα μας κουνάει το δάχτυλο; Εδώ έρχονταν ολόκληρα νομοσχέδια ως τροπολογίες και κάνετε φασαρία για δύο τροπολογίες. Προσπαθείτε να διασκεδάσετε την πλήξη σας. Δεν αξίζει να χάνουμε την ώρα μας με αυτά τα ζητήματα για τη διαδικασία».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η επιτροπή είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των τροπολογιών που θα κατέθετε η κυβέρνηση, αυτές κατατέθηκαν εμπρόθεσμα. «Το μόνο που απομένει ως σημείο διαφωνίας, διότι τα άλλα είναι εφευρέσεις και τεχνάσματα, είναι το περιεχόμενο των τροπολογιών. Διαφωνούσαμε και πριν τις εκλογές. Ο κόσμος άκουσε εμάς, άκουσε εσάς, ψήφισε εμάς. Κι εμείς, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εφάρμοσε τα εντελώς αντίθετα με αυτά που υποσχέθηκε, εμείς εφαρμόζουμε την πολιτική για την οποία ψηφιστήκαμε», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης και ψηφίζονται σήμερα στην Ολομέλεια, προκάλεσαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Οι διατάξεις που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ, τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΠΑ Υποδομών καταγγέλθηκαν από την αντιπολίτευση ως μεθόδευση για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση, ακρόαση φορέων και διεξοδική συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, διότι οι επίμαχες διατάξεις κατατέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις επιτροπές και ψηφίζονται σήμερα.
«Πουλάτε τα πάντα και χωρίς να έχουν τεθεί σε επεξεργασία από επιτροπές. Βρισκόμαστε μπροστά στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας χωρίς συζήτηση και ουσιαστικά πίσω από τη Βουλή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο κ. Χατζηδάκης υποτιμά τη Βουλή. Κατηγόρησε, δε, τον υπουργό ότι έχει σκοτεινή αποστολή το ξεπούλημα, σε μία μικρή ελίτ και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας δημόσια περιουσία.
«Τίθεται ζήτημα εμπαιγμού του Κοινοβουλίου για λόγους που θα αποκαλυφθούν στην πορεία της συζήτησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, συμπληρώνοντας πως η χώρα δεν βρίσκεται σε μνημονιακή φάση που εξανάγκαζε τους υπουργούς να φέρνουν τροπολογίες εκατοντάδων σελίδων. «Είναι αντικοινοβουλευτική πρακτική αυτή. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις τροπολογίες. Διαφορετικά, όλη μέρα θα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση διότι η συμπεριφορά της είναι ύποπτη», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
«Η τροπολογία αυτή είναι ξεχωριστό ενεργειακό νομοσχέδιο», επεσήμανε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Είναι άλλοθι το νομοσχέδιο για τα πλαστικά, προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει αυτήν την τροπολογία που επισπεύδει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ χωρίς καμία συζήτηση, διότι δεν έχουν κληθεί φορείς, δεν έχει συζητηθεί. Να αποσυρθεί και να έρθει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και θυσιάζει τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού.
«Αν δεν μας θέλετε να φύγουμε. Δεν μας σέβεστε. Δεν είναι μόνο το σημερινό. Μας ήρθε πριν από 24ωρες πτωχευτικός κώδικας με 664 σελίδες. Αυτό δεν είναι σεβασμός κοινοβουλευτικός», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Χήτας, για να συμπληρώσει: «Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με περιτύλιγμα τα πλαστικά και μέσα έχει κρίσιμα θέματα, όπως το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Είναι ντροπή, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας».
«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι τροπολογίες έρχονται σε ένα νομοσχέδιο που μπορούσε να περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία. Ανατινάζετε την συναίνεση», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης,ο ο οποίος υποστήριξε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι σημαντικός πόρος και σημαντική βιομηχανία, έχει τεράστια ζητήματα με τα περιβαλλοντικά και τους εργαζόμενους. «Είναι παράνομο να μην περνάνε διαβούλευση και ακρόαση φορέων τέτοιες διατάξεις. Λυπάμαι, αλλά το πράσινο προφίλ που επιδικώκει να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης καταρρέει σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Αρσένης.
«Είναι γνώρισμα όταν ένα κόμμα γίνεται αντιπολίτευση να καταγγέλλει τις τροπολογίες, αλλά όταν είναι κυβέρνηση να περνάει σωρηδόν τροπολογίες χωρίς συζήτηση και διαβούλευση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, και σχολίασε: «Καλό είναι, μια και είναι πρόσφατη η λαϊκή ετυμηγορία, να θυμάται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση πώς ψήφιζε εκείνη».
Όπως είπε ο κ. Μπουκώρος, στόχος των τροπολογιών είναι να αξιοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία και οι διατάξεις έχουν επείγοντα χαρακτήρα. «Είναι αναγκαίες τροπολογίες. Η ιστορία με τις επιχειρήσεις που αφήνουν μεγάλο αποτύπωμα και πολλά εκατομμύρια ζημιών, δικαιώνει τις επιλογές της κυβέρνησης», σημείωσε.
Στην Ολομέλεια ψηφίζεται σήμερα το σχέδιο νόμου με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία για τη μείωση των επιπτώσεων της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης.
Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:
– Από τον Ιούλιο του 2021, δέκα κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης, «θα αποτελούν παρελθόν». Πρόκειται για μαχαιροπήρουνα, πλαστικά πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες και κυπελλάκια ποτών από φελιζόλ, περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες, στηρίγματα για μπαλόνια, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά.
– Ειδικά στο Δημόσιο, τα πλαστικά μιας χρήσης θα είναι παρελθόν από τις αρχές του χρόνου.
– Μειώνεται η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και πλαστικούς περιέκτες τροφίμων, 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026, με έτος βάσης το 2022.
– Τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να υιοθετούν τις αρχές του οικολογικού σχεδιασμού. Όλα τα καπάκια θα πρέπει να είναι προσαρτημένα στα μπουκάλια μέχρι το 2024, ενώ τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να κατασκευάζονται από 25% ανακυκλωμένο περιεχόμενο το 2025 και σε ποσοστό 35% το 2030.
– Τίθεται υποχρεωτικός στόχος χωριστής συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών κατά 77% το 2025 και κατά 90% το 2030.
– Θεσπίζονται νέες απαιτήσεις σήμανσης, από τον Ιούλιο του 2021, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε συγκεκριμένα προϊόντα (τα πλαστικά ποτήρια, τα υγρά μαντηλάκια, τα είδη προσωπικής υγιεινής και τα καπνικά προϊόντα).
-Η παραγωγή ορισμένων πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης υποχρεούται στην κάλυψη του κόστους περιβαλλοντικής διαχείρισης των προϊόντων τους. Από τον Ιανουάριο του 2023 δημιουργούνται συστήματα διευρυμένης ευθύνης παραγωγού.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2022, οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης θα πρέπει να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα εναλλακτικά προϊόντα και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων.
– Προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μπουκαλιών νερού, θεσπίζεται υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των ΟΤΑ, σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές.
– Εισάγεται σύστημα επιβράβευσης της ανακύκλωσης, με επιστροφή του τέλους ανακύκλωσης στον καταναλωτή, εάν επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι στο σημείο της αγοράς.