Απώλειες άνω του 1% και για τον Dow

Με ισχυρά πτωτικές τάσεις εκκινούν την εβδομάδα οι βασικοί χρηματιστηριακοί της Wall Street, καθώς η αύξηση – ρεκόρ των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και οι "μαραθώνιες" διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη "βαρύνουν" αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones "χάνει" 408,10 μονάδες ή 1,44%, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 32,89 μονάδες ή 0,95%. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 20,25 μονάδων ή 0,18%.

Οι ΗΠα κατέγραψαν άνω των 83.000 νέων κρουσμάτων τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο, "σπάζοντας" το αρνητικό ρεκόρ των 77.300 κρουσμάτων ημερησίως του Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Johns Hopkins University. Ο μέσος ημερήσιος όρος το τελευταίο επταήμερο έχει αγγίξει τα 68.767 κρούσματα, επίσης αρνητικό ρεκόρ.

Ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Mark Meadows παραδέχθηκε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι πλέον αδύνατον να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού και πλέον επαφίενται στην απάντηση μέσω φαρμάκων και εμβολίων.

Η αισιοδοξία που υπήρχε για συμφωνία επί του πακέτου τόνωσης μεταξύ κυβέρνησης Τραμπ, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ατόνησε, καθώς σε ξεχωριστές συνεντεύξεις τους, ο Meadows και η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων Νancy Pelosi, κορυφαία "φιγούρα" του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, αλληλοκατηγορήθηκαν ότι αλλάζουν συνεχώς θέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Larry Kudlow, επιβεβαίωσε επίσης, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ότι οι συνομιλίες έχουν επιβραδυνθεί, ωστόσο σημείωσε ότι συνεχίζονται.

"Η αγορά είναι αρκετά πιθανό να πάρει την κατιούσα λόγω απογοήτευσης σχετικά με το πακέτο τόνωσης, αναζωπύρωσης της εξάπλωσης του ιού και αύξησης της πολιτικής αβεβαιότητας εν όψει εκλογών", εκτίμησε ο Julian Emanuel, στέλεχος στην BTIG.

Εταιρείες οι οποίες έχουν να χάσουν τα περισσότερα από μια όξυνση της σοβαρότητας της πανδημίας και μια καθυστέρηση της νέας δημοσιονομικής αρωγής ηγούνται των απωλειών, με εκείνη της Royal Caribbean να χάνει 5,7% και εκείνη της Delta 2,8%.

Πίεση υφίστανται και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η SAP, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού στην Ευρώπη, βλέπει τη μετοχή της να βυθίζεται κατά άνω του 20%. Η εταιρεία τονίζει ότι οι επιχειρήσεις μειώνουν τις δαπάνες τους, ενώ περιέκοψε τις προβλέψεις της για τα έσοδα και τα κέρδη της για το σύνολο του 2020.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η τελευταία των συναλλαγών για τον Οκτώβριο, μια ανάσα πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα έναντι του νυν προέδρου και υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο το τελευταίο διάστημα η ψαλίδα μοιάζει ελαφρώς περιορισμένη.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, μόλις 1 κινείται με θετικό πρόσημο και 29 κινούνται με αρνητικό. Ανοδικά κινείται εκείνη της Apple, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των American Express, Boeing και Caterpillar.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης εθνικής οικονομικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο, έπεσε για τον Σεπτέμβριο στο 0,27, έναντι του αναθεωρημένου 1,11 για τον Αύγουστο. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος του δείκτη, ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνεται ο ρόλος της μεταβλητότητας, έπεσε στο 1,33 από 3,22 τον Αύγουστο.

Πρόκειται για τον τρίτο συναπτό μήνα που ο δείκτης κινείται χαμηλότερα σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα.