ΔΝΤ: Η Αίγυπτος θα είναι η μόνη χώρα της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής που θα παρουσιάσει ανάπτυξη το 2020

0
1

Η Αίγυπτος θα είναι η μόνη χώρα που θα καταφέρει να παρουσιάσει θετική ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής το έτος 2020, σε ποσοστό που αναμένεται να κυμανθεί στο 3,5%, όπως αναφέρει σε πρόσφατη μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης που υιοθέτησε η Αίγυπτος τον Νοέμβριο του 2016 είναι εκείνο που επέτρεψε στη χώρα να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες πριν από την πανδημία του κορωνοϊού με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο του 5,5% και να φτάσει τελικά να διεκδικεί ως μόνη χώρα στην περιοχή της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής θετικό πρόσημο στην οικονομία της για το 2020.

Ως αποτέλεσμα του προγράμματος μεταρρύθμισης αναφέρεται ότι επίσης σημειώθηκε σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών, καθώς και του επιπέδου των συναλλαγματικών αποθεμάτων στην κεντρική τράπεζα.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής θα σημειώσουν ύφεση, που θα αντιστραφεί σε ανάκαμψη το 2021 σε ποσοστό που αναμένεται να φτάσει στο 2,2%, σύμφωνα πάντοτε με το ΔΝΤ.