DW: H Wall Street εγκαταλείπει τον Τραμπ

0
1

Για μεγάλο διάστημα οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούσαν πηγή ανησυχίας για την Wall Street. Οι μεν φοβόντουσαν μια χαοτική αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που χάσει ο Τραμπ και αμφισβητήσει το αποτέλεσμα.

Οι δε σκιαγραφούσαν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα το μέλλον μετά από ενδεχόμενη νίκη των Δημοκρατικών, θεωρώντας ότι η αυστηρή οικονομική πολιτική θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφόρα πορεία αμερικανικών μετοχών. Σε αυτά τα συμφραζόμενα για μεγάλο διάστημα η Wall Street φαινόταν να προκρίνει την επανεκλογή του Τραμπ.

Το αποτύπωμα της προεδρίας του στις χρηματαγορές δεν ήταν άλλωστε κακό. Αντιθέτως. Από την ημέρα που ανέλαβε, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος δείκτης της Αμερικής, ο S&P500, σημείωσε άνοδο 50% και δη εν μέσω πανδημίας. Dow Jones και Nasdaq κατέρριπταν επίσης το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Η αμερικανική οικονομία εν γένει, αντίθετα, εξακολουθεί να πλήττεται από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Ο νυν πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να θέσει την πανδημία υπό έλεγχο ενώ δεν έχει καν προϊδεάσει για ένα δεύτερο αναπτυξιακό πακέτο.

Η παθητική αυτή στάση απομακρύνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο. Και όχι μόνο. Και στις τάξεις των επενδυτών των ΗΠΑ ο Τραμπ έχει όλο και λιγότερους υποστηρικτές.

Στροφή 180 μοιρών στους επενδυτές

«Οι αγορές δεν στοιχηματίζουν πλέον απλά στον Μπάιντεν, αλλά πραγματικά ελπίζουν στη νίκη των Δημοκρατικών», σχολιάζει ο Νάιτζελ Γκριν, ιδρυτής και επικεφαλής της συμβουλευτικής deVere Group. Για την συνήθως μάλλον συντηρητική Wall Street αυτό ισοδυναμεί σχεδόν με στροφή 180 μοιρών. Διότι αν και ο Μπάιντεν υπόσχεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην αμερικανική οικονομία, την ίδια ώρα επιμένει σε αύξηση της φορολογίας και σε μια ενισχυμένη ρύθμιση των αγορών.

«Κανονικά μια νίκη των Δημοκρατικών συνεπάγεται αρνητικές συνέπειες για τις αγορές, αλλά στις μέρες μας τίποτε δεν είναι κανονικό», επισημαίνει ο Γκριν.

Οι επενδυτές χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια, σχολιάζει ο Κρις Μάγερς, επικεφαλής της Signum Global Advisors. «Οι άνθρωποι έχουν απλώς εξαντληθεί», επισήμανε ο ειδικός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NPR. Μπορεί οι χρηματαγορές να σημείωσαν κατά διαστήματα νέα ρεκόρ, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης του Τραμπ "έχει ξινίσει" την Wall Street, όπως λέει. «Είναι δύσκολο να λάβεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποφάσεις για μετακίνηση κεφαλαίων, όταν δεν γνωρίζεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Λευκού Οίκου».

Οι επενδυτές ελπίζουν τώρα στο λεγόμενο "Blue Wave", το μπλε κύμα. Το σενάριο αυτό θέλει τους Δημοκρατικούς όχι απλά να κερδίζουν την προεδρία, αλλά να ανακαταλαμβάνουν και τη Γερουσία. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν στα χέρια τους τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το σύνολο του Κογκρέσου, με συνέπεια να μπορούν να επισπευσθούν οι όποιες αποφάσεις για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης αμερικανικής οικονομίας.

Αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα;

Όπως επισημαίνει ο Γκριν, για να διασφαλίσουν την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να δεχθούν ακόμη και την αύξηση της φορολογίας αλλά και την ενισχυμένη ρύθμιση των αγορών. Μια πιο συνεπής και αξιόπιστη πολιτική σε συνάρτηση με μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση της έντασης με την Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να εξισορροπήσει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Επιπλέον το αναπτυξιακό πακέτο του Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρατικών επενδύσεων, θα μπορούσε να συμβάλει καθοριστικά στην αναθέρμανση της οικονομίας. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγούσε μακροπρόθεσμα και πάλι σε άνοδο του χρηματιστηρίου.

Αναλυτές της Deutsche Bank προεξοφλούν ήδη την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν. Οι λεγόμενες κυκλικές μετοχές, οι οποίες παρουσιάζουν κυκλικές διακυμάνσεις στην αξία τους ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, έχουν στην παρούσα φάση αυξημένη ζήτηση.

Την ώρα που μετοχές από το χώρο των τεχνολογιών ή κρατικά ομόλογα χάνουν συνεχώς έδαφος, το ενδιαφέρον για τους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή βιομηχανικών υλικών αυξάνεται γοργά. Πρόκειται για τους τομείς εκείνους που θα ωφελούνταν από τη νίκη των Δημοκρατικών, καθότι ο Μπάιντεν υπόσχεται υψηλά περιβαλλοντικά στάνταρ αλλά και επενδύσεις μαμούθ στις υποδομές.

Η οικονομική ελίτ χρηματοδοτεί τον Μπάιντεν

Για να στηρίξει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών η Wall Street δεν φαίνεται να φείδεται χρημάτων. Κάθε άλλο. Ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν δεν ήταν μεγαλύτερες οι δωρεές της οικονομικής ελίτ. Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια επενδτυτικές τράπεζες κ.ά. έβαλαν το χέρι βαθύτερα στη τσέπη για τους Δημοκρατικούς παρά για τους Ρεπουμπλικάνους. Και αυτό παρότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θεωρείται η πιο σταθερή πηγή χρηματοδότησης των συντηρητικών.

Το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την εύνοια της Wall Street οφείλεται όμως και στον ίδιο τον υποψήφιο Μπάιντεν προσωπικά. Από τις αρχές της σταδιοδρομίας του και μέχρι το 2009 ο σήμερα 77χρονος εκπροσωπούσε στη Γερουσία τα συμφέροντα της πολιτείας Ντέλαγουερ, η οποία φημίζεται για την ιδιαίτερα φιλική προς τις επιχειρήσεις φορολογική της πολιτική. Ο Μπάιντεν είχε γίνει γνωστός ως λομπίστας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Στο Ντέλαγουερ έχουν την έδρα τους πολλές επιχειρήσεις της Wall Street, με τις οποίες ο Μπάιντεν διατηρεί σχέσεις και οι οποίες των εμπιστεύονται», εξηγεί η Σάρα Μπράινερ, διευθύντρια Ερευνών και Στρατηγικής στο Center for Responsive Politics.

Πηγή: Deutsche Welle