Εκκίνηση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

0
3

Εκκινεί σήμερα ο διεθνής διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του μεγαλύτερου Ναυπηγείου της χώρας αλλά και ολόκληρης της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο υπό ειδική διαχείριση μετά την ΕΛΒΟ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, που βαίνει προς αξιοποίηση.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό της έργο, εξυγιαίνει και επαναδραστηριοποιεί σημαντικές επιχειρήσεις με χρόνια προβλήματα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι "μνηστήρες"

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον είναι έντονο από ομίλους ολλανδικών, γαλλικών αλλά και γερμανικών συμφερόντων. Το ενδιαφέρον της έχει εκδηλώσει επισήμως και ο όμιλος North Star, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόδωρου Πριόβολου. Χθες έγινε γνωστό ότι στους ενδιαφερόμενους προστίθεται και η Onex μαζί με τον αμερικανικό αναπτυξιακό οργανισμό Development Finance Corporation (DFC), που βρίσκονται στην διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου.

 Ο διαγωνισμός αφορά το λεγόμενο "στρατιωτικό κομμάτι” των Ναυπηγείων. Ωστόσο, το νέο ναυπηγείο θα έχει άδεια για τις ναυπηγικές εργασίες κάθε είδους, χωρίς περιορισμούς μόνο σε στρατιωτικό υλικό. Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, όμως, βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ.

Ο λόγος για την μόνιμη πέμπτη δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες της Ανατολικής Μεσογείου που μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμη και μεγάλα δεξαμενόπλοια.

Για το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο αναμένεται ξεχωριστός διαγωνισμός το επόμενο διάστημα, με αυτόν που θα έχει αποκτήσει το ενεργητικό της ΕΝΑΕ να έχει σαφέστατο πλεονέκτημα, καθώς δύσκολα θα διεκδικήσει τη δεξαμενή κάποια εταιρεία που δεν διαθέτει άλλες ναυπηγικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.