Exxon Mobil: Προς περικοπή 14.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως

0
2

Στην περικοπή του 15% του εργατικού της δυναμικού σε ορίζοντα δύο ετών προχωρεί η Exxon Mobil, σε μια προσπάθεια του ενεργειακού κολοσσού της βόρειας Αμερικής να συνεχίσει να παρέχει μέρισμα στους μετόχους του.

Στις περικοπές θα περιλαμβάνονται 1.900 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, κυρίως στο Χιούστον, ενώ για τον υπόλοιπο κόσμο δεν δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία.

"Οι συγκεκριμένες κινήσεις θα βελτιώσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και θα εξασφαλίσουν ότι θα τα βγάλει πέρα εντός των τρεχουσών εντελώς πρωτόγνωρων εξελίξεων", αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Exxon σε ανακοίνωσή της.

Η συνολική αναδιάρθρωση της εταιρείας αναμένεται να επηρεάσει περί τις 14.000 ανθρώπους ανά τον κόσμο, ορισμένοι εκ των οποίων θα είναι υπάλληλοι και ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρείας, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας τηλεφωνικά.

Ο αριθμός περιλαμβάνει τις απολύσεις στις ΗΠΑ, καθώς και απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις σε Ευρώπη και Αυστραλία, αλλά και περικοπές θέσεων στον Καναδά και σε άλλα σημεία του κόσμου όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Οι κολοσσοί του πετρελαίου, ανταγωνιστές της Exxon, περικόπτουν επίσης χιλιάδες θέσεις εργασίας, με φόντο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η Royal Dutch Shell θα περικόψει μέχρι και 9.000 θέσεις, ενώ η Chevron έχει ανακοινώσει περιστολή κατά 6.000 άτομα.

Οι υπάλληλοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας της Exxon ήταν 74.900 στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η μετοχή της εταιρείας έχει "βυθιστεί" κατά 54% από τις αρχές του έτους, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ζημίες για τρίτο συναπτό τρίμηνο.