FT: Το μποϊκοτάζ τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία επηρεάζει μεγάλες αλυσίδες ρούχων

0
4

Η de facto απαγόρευση των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία έπληξε τις διεθνείς εταιρείες μόδας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.

Η Σαουδική Αραβία «απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία», δήλωσε υπάλληλος του ομίλου ένδυσης Mango στους Τούρκους προμηθευτές σε ένα email που επικαλούνται οι Financial Times.

Η ισπανική εταιρεία, η οποία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες μόδας με εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τουρκία, ανέφερε ότι οι υπεύθυνοί της «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις λόγω της επιβράδυνσης των διαδικασιών για προϊόντα τουρκικής προέλευσης στη Σαουδική Αραβία».

Ο Mustafa Gultepe, επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγών Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε στους FT ότι έχουν επηρεαστεί όλοι οι λιανοπωλητές που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στο κράτος του Κόλπου. «Μιλάμε για όλα τα παγκόσμια brands που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν εκεί».

Τούρκοι εξαγωγείς παραπονέθηκαν ότι τα προϊόντα τους υπέστησαν μεγάλες καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας τον τελευταίο μήνα. Αυτά τα προβλήματα θεωρήθηκαν από τις εταιρείες ως απόπειρα του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την Άγκυρα για αυτό που θεωρούν ως αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο.

Η εμπορική διαμάχη σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων.

«Οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Τουρκία ή περνάει από την Τουρκία απαγορεύεται στην Αραβία», ανέφερε μια πηγή με γνώσεις του ζητήματος στους Financial Times.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι «δεν επέβαλε περιορισμούς στα τουρκικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών «δεν είχε σημειώσει σημαντική μείωση, εκτός από τον γενικό αντίκτυπο που έφερε η πανδημία».

Μέσω ανακοίνωσής του, το Ριάντ τόνισε επίσης ότι έχει δεσμευτεί για ελεύθερο εμπόριο και διεθνείς συμφωνίες.

Αλλά αυτόν τον μήνα ο Ajlan al-Ajlan, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, ζήτησε μποϊκοτάζ σε "οτιδήποτε τούρκικο" ως απάντηση στην «συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των ηγετών μας, της χώρας μας και τους πολίτες μας».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στη Μέση Ανατολή, έγιναν ολοένα και πιο τεταμένες καθώς οι δύο χώρες κατηγορούν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για ανάμιξή του στις αραβικές υποθέσεις και την υποστήριξή του προς ισλαμιστικές ομάδες.

Το Σάββατο, οκτώ εξέχοντες τουρκικές επιχειρηματικές ενώσεις δημοσίευσαν μια επιστολή μέσω της οποίας εξέφραζαν την απογοήτευσή τους για την «ολοένα και πιο αρνητική στάση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στις εταιρείες της χώρας μας» και προχώρησαν σε κάλεσμα για διάλογο για να λυθούν οι διαφορές, προειδοποιώντας ότι αυτές θα προκαλέσουν ζημιά στις οικονομίες και των δύο χωρών.

Σημειώνεται πως η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εξάγοντας ρούχα αξίας 17,7 δισ. δολαρίων το 2019, σύμφωνα με την IHKIB. Η Άγκυρα είχε εμπορικό πλεόνασμα με τη Σαουδική Αραβία πέρυσι, εξάγοντας αγαθά και υπηρεσίες αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, ενώ η αξία των εισαγωγών ήταν στα 1,9 δισ. δολάρια.

Η Mango, η οποία διαθέτει σχεδόν 50 καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, υποβάθμισε τον αντίκτυπο των περιορισμών, σημειώνοντας: «Αυτό δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την εταιρεία καθώς η παραγωγή είναι ευέλικτη και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας υπό κανονικές συνθήκες στη Σαουδική Αραβία».

Η σουηδική H&M ανέφερε ότι ήταν «πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τους περιορισμούς εμπορίου που επιβλήθηκαν πρόσφατα και τη σημασία τους για την επιχείρησή μας». Η βρετανική Marks and Spencer και η ισπανική Inditex, που προμηθεύουν επίσης ορισμένα από τα προϊόντα τους από την Τουρκία και διαθέτουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.