Γερμανία: Επιδεινώθηκε περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα τον Οκτώβριο

0
3

Το κλίμα μεταξύ των Γερμανών επενδυτών επιδεινώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Οκτώβριο, καθώς η τριπλή ανησυχία του κορωνοϊού, του Brexit και των αμερικανικών εκλογών αύξησε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, ανακοίνωσε το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW.

Το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε στις 56,1 μονάδες από τις 77,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το ZEW, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 73 μονάδες.

«Η πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων για τον κορωνοϊό έχει αυξήσει την αβεβαιότητα για τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, όπως και η προοπτική του να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach, σε ανακοίνωσή του.

Η τρέχουσα κατάσταση λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τροφοδοτεί περαιτέρω την αβεβαιότητα, πρόσθεσε.

Επίσης ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες σημείωσε άνοδο στις -59,5 μονάδες από τις -66,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για -60 μονάδες.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 9,7% στο β΄ τρίμηνο καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι εταιρικές επενδύσεις και το εμπόριο κατέρρευσαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας.

Επίσης ο Wambach δήλωσε πως «η μεγάλη ευφορία που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο φαίνεται να έχει εξαφανιστεί».