H SoftBank επενδύει 215 εκατ. δολ. στη νορβηγική startup τηλεκπαίδευσης Kahoot

0
4

Η SoftBank επένδυσε 215 εκατ. δολάρια στη νορβηγική start-up με αντικείμενο την τηλεκπαίδευση Kahoot, εξαγοράζοντας μερίδιο 9,7% στην εταιρεία, τη στιγμή που παγκοσμίως η ζήτηση για πλατφόρμες τηλεμάθησης έχει εκτοξευτεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Kahoot, με έδρα στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε να πωλήσει 43 εκατ. νέες μετοχές της στην τιμή των 46 νορβηγικών κορονών έκαστη -αντιστοιχεί σε περίπου 5 δολ.- στη SoftBank.

Οι πόροι από τη συμφωνία με τον ιαπωνικό κολοσσό θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη νέων συνεργασιών, κοινοπραξιών και εξαγορών, ανέφερε ο CEO της εταιρείας Eilert Hanoa στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Όλα έχουν να κάνουν με τη γενική στροφή νοοτροπίας προς τα ψηφιακά εργαλεία, που από απλώς καλό να υπάρχουν σε σχολεία και τάξεις γίνονται πια το πλέον απαραίτητο σετ μέσων για την εμπλοκή στη μαθησιακή διαδικασία» υπογράμμισε σε συνέντευξή του ο Hanoa.

Ιδρυθείσα το 2012, η Kahoot είναι μια υπηρεσία μάθησης επί τη βάσει του παιχνιδιού, επιτρέποντας στους παίκτες να δημιουργούν και να λαμβάνουν μέρος σε κουίζ πολλαπλής επιλογής.

Ένας μέρος της δραστηριότητάς της αφορά τα σχολεία και την εκπαίδευση κατ' οίκον, ενώ ένα άλλο αφορά εταιρικούς πελάτες που ενδιαφέρονται για υπηρεσίες κατάρτισης και παρουσιάσεις.

Η εκπαιδευτική τεχνολογία ή «edtech» έχει ανθίσει τον τελευταίο χρόνο εν μέσω του κορωνοϊού, με σχολεία να κλείνουν υποχρεωτικά και αυξημένη ζήτηση για λογισμικό εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η τάση δεν έχει ξεφύγει από το ραντάρ των επενδυτών, με τη Microsoft, για παράδειγμα, να επενδύει άνω του 1 εκατ. δολ. στην εδρεύουσα στο Ηνωμένο Βασίλειο startup Kano, εξαγοράζοντας μερίδιο μειοψηφίας.

Η Kahoot εξασφάλισε 28 εκατ. δολ. στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης που διοργάνωσε τον Ιούνιο.

Ο Hanoa δήλωσε ότι η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στη δευτερεύουσα αγορά Merkur του Όσλο, σχεδιάζει μια Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) για την είσοδό της στο νορβηγικό χρηματιστήριο στις αρχές του 2021.

Η κεφαλαιοποίηση της Kahoot, μετά τα νέα για την επένδυση της SoftBank, αγγίζει τα 19,9 δισ. νορβηγικές κορόνες ή τα 2,2 δισ. δολ.