Ήπια ανοδικά η Wall, με “οδηγό” τα εταιρικά αποτελέσματα

0
3

Ήπια ανοδικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα και στα στοιχεία για την απασχόληση, καθώς οι συζητήσεις για το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας διαιωνίζονται μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, χωρίς μέχρι στιγμής συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 25,84 μονάδες ή 0,09%, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 6,44 μονάδων ή 0,19%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 42.96 μονάδων ή 0,37%.

Οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας έχουν μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες, με τις πιθανότητες ωστόσο για μία συμφωνία να περιορίζονται όσο πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, κορυφαία μορφή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο στις τελευταίες συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ωστόσο, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία Λευκού Οίκου – Δημοκρατικών, παραμένει το εμπόδιο των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι είναι αντίθετοι σε ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας στο παρά πέντε των προεδρικών εκλογών.

Με tweet του πάντως χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ "ψαλίδισε" τις ελπίδες για μια συμφωνία για το πακέτο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Πελόζι (Βουλή) και Σούμερ (Γερουσία).

Με το πολιτικό αδιέξοδο να εμποδίζει μέχρι στιγμής τη νέα τονωτική ένεση στην οικονομία, οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της οικονομικής ανάκαμψης εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Στις ΗΠΑ, ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών για τα νέα κρούσματα σκαρφάλωσε στα 59.527 την περασμένη Τρίτη, ενώ ο κινητός 14 ημερών ήταν στα 55.282, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Όταν ο κινητός μέσος των επτά ημερών ξεπερνά τον αντίστοιχο των 14 ημερών, αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα σημειώνουν άνοδο.

«Χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής ξεκάθαρο το πότε θα λήξει η πανδημία, η οικονομία χρειάζεται επιπλέον δημοσιονομική στήριξη η οποία θα πρέπει να διαρκέσει αρκετούς μήνες», σημειώνει η Prajakta Bhide, στέλεχος στρατηγικής της MRB Partners, σε σημείωμά της.

«Το να έχει περάσει από το Κογκρέσο ένα αρκετά μεγάλο πακέτο τόνωσης έως τις αρχές του 2021 και να έχει αρχίσει ένας καλύτερος έλεγχος επί της πανδημίας μέσω ιατρικών μέσων είναι εντελώς απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και μακρόπνοης ανάπτυξης το επόμενο έτος», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, η περίοδος των αποτελεσμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ορμή, με την εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla να ανακοινώνει χθες το βράδυ κέρδη για πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο, παραμένοντας σε τροχιά για να κλείσει το πρώτο της κερδοφόρο έτος μετά από πολλά χρόνια ζημιών.

Η εταιρεία χημικών και πλαστικών Dow Inc. κατέγραψε πτώση στα προσαρμοσμένα κέρδη και έσοδα, με ρυθμό μικρότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Από την πλευρά της, η Coca-Cola Co. κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα της το τελευταίο τρίμηνο.

Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός AT&T Inc. ανακοίνωσε ζημιές για το τελευταίο τρίμηνο, με τα έσοδα πάντως να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών. Μικρότερες των εκτιμήσεων ήταν και οι ζημιές που ανακοίνωσε η American Airlines Group Inc. για το γ'  τρίμηνο, με τα έσοδα να υποχωρούν λιγότερο από το αναμενόμενο.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 18 κινούνται με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Coca Cola, UnitedHealth και Dow Inc., ενώ των απωλειών εκείνες των Travelers Cos., Cisco και IBM.