Ισπανία: Ελπίζει να αντλήσει περί τα 6,8 δισ. ευρώ από τον Google tax

0
4

Η ισπανική κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και στις πλαστικές συσκευασίες το 2021, και υψηλότερες εισφορές στα ζαχαρούχα αναψυκτικά, με την ελπίδα να αντλήσει συνολικά 6,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Η Ισπανία έστειλα το σχέδιο προϋπολογισμού, που προβλέπει έλλειμμα 7,7% και οικονομική ανάκαμψη τουλάχιστον 7,2% όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, στην Κομισιόν, αργά την Πέμπτη.

Για το 2020, η κυβέρνηση αναμένει ύφεση 11,2% -την χειρότερη από τον εμφύλιο πόλεμο- και δημοσιονομικό έλλειμμα 11,3% εξαιτίας της επίδρασης του κορονοϊού.

Η βουλή έχει ήδη δώσει το "πράσινο φως” για την εφαρμογή των δύο πιο αμφιλεγόμενων φόρων.

Ο αποκαλούμενος "Google-tax” στα έσοδα που κατέγραψαν σε ιρλανδικό έδαφος μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις όπως η Google, η Amazon, και η Facebook, έχει ήδη υιοθετηθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της βλέπει αυτόν τον φόρο ως απειλή για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο φόρος 3% στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η διαφήμιση και οι πωλήσεις data, προβλέπεται να συγκεντρώσει περρί τα 1 δισ. Ευρώ το 2021.

Ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, γνωστός ως "Tobin tax”, είναι άλλο ένα ευρωπαϊκό project, του οποίου ηγείται η γερμανική κυβέρνηση, και αναμένεται να φέρει 850 εκατ. ευρώ στην Ισπανία το 2021.