Κίνα: Ανάπτυξη 4,9% στο γ΄ τρίμηνο

0
3

Με ποσοστό 4,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο γ΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου έτους, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο στην προ κορωνοϊού τροχιά, μισό χρόνο αφότου ξέσπασε η πανδημία.

Το 4,9% ήταν χαμηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές αλλά φέρνει την πορεία της Κίνας πιο κοντά στη γραμμή με τις προβλέψεις που έγιναν στις αρχές του έτους και έκαναν λόγο για ανάπτυξη το 2020 ύψους 5,5%-6%.

Η ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο έρχεται να "χτίσει" πάνω στην ανάπτυξη του 3,2% του β΄ τριμήνου, που ακολουθεί την ιστορική συρρίκνωση 6,8% στους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί 1,9% το 2020, και θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως η οποία θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος.

Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,3% ενώ η ευρωζώνη κατά 8,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας αναφέρει ότι η ανεργία μειώθηκε στο 5,4% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 5,6% του Αυγούστου και από το 6% περίπου, που αποτελεί στόχο του Πεκίνου.