ΚΙΝΑΛ: Προς ωράριο «λάστιχο» και απλήρωτες υπερωρίες

0
2

Η κυβέρνηση από την «μισή δουλειά-μισή αμοιβή» στην αρχή της πανδημίας περνάει στην φάση των απλήρωτων υπερωριών επιμένοντας οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το κόστος εξόδου από τη δίδυμη (οικονομική και υγειονομική) κρίση.

Με νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Εργασίας στη β΄ φάση της πανδημίας:

-Παρακάμπτονται οι Σύλλογοι εργαζομένων και το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργοδότες θα διαπραγματεύονται ατομικά με κάθε απασχολούμενο το ημερήσιο ωράριο εργασίας.

-Ο μισθωτός δεν θα έχει σταθερό ωράριο ούτε ως προς την ώρα έναρξης ούτε ως προ τον χρόνο αποχώρησης, κάτι που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικογενειακή ζωή εν μέσω πανδημίας (σχολεία, δραστηριότητες παιδιών κ.ά.).

-Οι συνολικός αριθμός των υπερωριών θα αυξηθεί, άρα καταρρίπτεται το επιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά δεν θα βελτιώνονται και τα οικονομικά του εργαζομένου, αφού η επιχείρηση θα μπορεί να «επιστρέφει» τον επιπλέον χρόνο εργασίας με ρεπό ή μειωμένο ωράριο.

-Οι υπερωρίες θα μπορούν να πληρώνονται και σε «είδος», μια πρόβλεψη που καταρρακώνει κάθε έννοια εργασίας, αμοιβής και αυτονόμησης του μισθωτού από τις επιδιώξεις της επιχείρησης.

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις γίνονται μέσα στην ανασφάλεια της δεύτερη φάσης της πανδημίας και στοχεύουν να «περάσουν» το κόστος αυτής αποκλειστικά στους εργαζόμενους.

Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων και των συλλογικών φορέων τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις εργασίας, με «κινητή» ώρα έναρξης και αβέβαιο χρόνο λήξης, την εισαγωγή της απλήρωτης εργασίας και την «αμοιβή» με προϊόντα από το ράφι, την αποθήκη της επιχείρησης ή τη μαναβική…