Μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών βίωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών που βυθίστηκε σε λίγες ώρες σε χαμηλά έξι μηνών.
Οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν το μπαράζ πωλήσεων σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό, που πυροδότησε ο φόβος για ένα δεύτερο lockdown στη χώρα εξαιτίας της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και τη "σχετική διστακτικότητα", που δείχνει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,08% στις 564,93 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 557,72 μονάδων (-6,29%) και 591,48 μονάδες (-0,62%).
Ο τζίρος ανήλθε στα 82,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 56,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 5,32%, στις 1.322,98 μονάδες, ενώ στο -3,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 853,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,66% στις 236,38 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες της Πειραιώς άγγιξαν το 9,60%, με τον ΟΤΕ να την ακολουθεί με το δικό του -8,27% και τις Σαράντης, Alpha Bank και Φουρλής να έπονται με πτώση που ξεπέρασε το 7%. Στο -6,42% έκλεισε ο ΟΠΑΠ, ενώ Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Coca Cola σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.
Άνω του 4% ήταν η πτώση σε Εθνική, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Titan και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του 3% σε Eurobank, Jumbo, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στο -2,98%, ο ΟΛΠ στο -1,63%, ενώ στον αντίποδα, η Aegean ενισχύθηκε κατά 0,56% και η Βιοχάλκο έκλεισε στο +1,86%.
Οι πωλητές να "ξεφορτώνονται" τις θέσεις τους με ταχύ ρυθμό, ακόμη και μεγάλες απώλειες, καθώς ο οικονομικός εφιάλτης ενός ακόμη lockdown έχει επιστρέψει στο τραπέζι της κυβέρνησης.
Αλλά ακόμη και χωρίς νέο καθολικό lockdown, η αγορά δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους μπορεί να αποδειχθεί ακόμη χειρότερο από τα δύο προηγούμενα, δεδομένου του ότι η οικονομία ήδη αισθάνεται τις δευτερεύουσες συνέπειες των μέτρων της περασμένης άνοιξης.
Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, η αγορά βλέπει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν επιταχύνεται, ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εμφανίζει δισταγμούς. Η εξωτερική βοήθεια είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική, ώστε να ξεπεραστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Capital Economics εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να βιώσουν περισσότερο "πόνο" έως τα τέλη του 2020 (ό,τι και αν σημαίνει αυτό για το ήδη έντονα σφυροκοπημένο Χρηματιστήριο Αθηνών), καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στη δραστηριότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχίσει να υστερεί σε σχέση με αυτήν στις ΗΠΑ το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, αίσθηση έχει προκαλέσει η εικόνα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έχει υποχωρήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά, καθώς συντηρείται η χαμηλή ορατότητα σχετικά με το ύψος των προβληματικών δανείων που θα "παράγει" η παρατεταμένη υγειονομική κρίση στη χώρα. Πλέον μιλάμε για ένα νέο κύμα αύξησης των προβληματικών δανείων, η διαχείριση του οποίου θα απαιτήσει χρόνο και κόστος.
Αν το πρώτο κύμα κορονοϊού στέρησε από τον γενικό δείκτη περίπου 500 μονάδες, το δεύτερο κύμα πόσο θα του στερήσει και που θα φθάσουν οι τραπεζικές μετοχές;