Νέες απώλειες για την Wall, με φόντο φόβους για οικονομικό πλήγμα από νέα lockdowns

0
3

Απώλειες καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με φόντο την ολοένα και μεγαλύτερη αυστηροποίηση των περιορισμών λόγω κορωνοϊού στην Ευρώπη και τους φόβους των επενδυτών ότι ανάλογη εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 199,95 μονάδες ή 0,70%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 26,57 μονάδες ή 0,76%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 105,88 μονάδων ή 0,91%.

Παράλληλα, οι επενδυτές αναμένουν οποιοδήποτε σημάδι προόδου στο πεδίο του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης κατά των επιπτώσεων του κορονοϊού στις ΗΠΑ, το οποίο παραμένει επίδικο μεταξύ Λευκού Οίκου, Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε, μιλώντας στο CNBC, ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι προσηλωμένοι στην επίτευξη συμφωνίας, αν και παραδέχθηκε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Εντός της ημέρας, όπως ανέφερε, ο υπουργός αναμένεται να έχει επαφή με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (και κορυφαία μορφή των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο) Νάνσι Πελόζι.

Ο κ. Μνούτσιν κατηγόρησε πάντως το Δημοκρατικό Κόμμα ότι αρνείται συμβιβαστικές προτάσεις για λόγους μικροπολιτικού συμφέροντος, ενώ επιμένει και στη λογική "όλα ή τίποτε" για το ύψος του πακέτου τόνωσης.

Στην Ευρώπη, η Γαλλία ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλοντας νέους περιορισμούς, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία κατέγραψαν αριθμούς-ρεκόρ στα νέα κρούσματα, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των μέτρων περιορισμού.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν παράλληλα οι τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον τραπεζικό κολοσσό Morgan Stanley να ανακοινώνει σήμερα κέρδη 2,7 δισ. δολ. ή 1,66 δολ. ανά μετοχή για το γ'  τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,28 δολ. σε δημοσκόπηση της Refinitiv. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 16% στα 11,7 δισ. δολ.

Τα αποτελέσματα της Morgan Stanley ακολουθούν ένα μπαράζ ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα από τον κλάδο των τραπεζών, με τις Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo να έχουν ήδη γνωστοποιήσει τα τριμηνιαία τους μεγέθη.

Καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η  Walgreens Boots Alliance.

Γαλλία και Ολλανδία, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιστολή της δύναμης των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου, μεταξύ άλλων και πιθανή υποχρεωτική διάσπασή τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Οι μετοχές των Facebook, Apple και Alphabet υφίστανται απώλειες μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών.

Η άνιση ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας επιδεινώνει τις ανησυχίες των επενδυτών, ενώ μόλις εκκινήθηκε και η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 3 κινούνται με θετικό πρόσημο και 27 με αρνητικό. Κέρδη σημειώνουν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Home Depot και McDonald's, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Boeing, Travelers Cos. και Chevron.