Καθώς οι Άραβες, αντίπαλοι της Τουρκίας, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των ενεργειών της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή, η Σαουδική Αραβία φέρεται να ξεκίνησε κρυφό μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων.
Η προβληματική οικονομία της Τουρκίας, που πλήττεται από την πανδημία COVID-19, αντιμετωπίζοντας σοβαρές νομισματικές δυσχέρειες από το 2018, βρίσκεται τώρα απέναντι με οικονομικά αντίποινα από τις αραβικές χώρες που είναι εξοργισμένες με τις πολιτικές της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη ξεκινήσει αδήλωτο μποϊκοτάζ των τουρκικών εμπορευμάτων, σύμφωνα με τους Τούρκους εξαγωγείς, εν μέσω αυξανόμενων αραβικών εκκλήσεων για οικονομικά αντίποινα εναντίον της Τουρκίας.
Η Αίγυπτος ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ενωμένης αραβικής στάσης εναντίον της Τουρκίας, νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου στις 9 Σεπτεμβρίου.
Εάν τα αραβικά έθνη μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματική κοινή δράση εναντίον της Τουρκίας είναι ένα ζήτημα από μόνο του, αλλά η τουρκική οικονομία σήμερα είναι πολύ ευάλωτη για να απορρίψει ή να απορροφήσει αντίποινα μεγάλης κλίμακας.
Οι οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τα αραβικά έθνη είχαν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τόσο από άποψη εμπορίου όσο και από εισροές επενδύσεων, όπως ο τουρισμός.
Τα αραβικά έθνη, ωστόσο, απέχουν πολύ από το να είναι οι κορυφαίοι οικονομικοί εταίροι της Τουρκίας. Οι αντιπολιτευτικές ενέργειες θα είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία σε κανονικές εποχές, αλλά αποτελεσματικό αραβικό μποϊκοτάζ που έρχεται επιπλέον από τα υφιστάμενα οικονομικά δεινά της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδειχθεί οδυνηρό.
Εν μέσω της δραματικής κάμψης της τουρκικής λίρας και της εξόδου ξένων επενδυτών, η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει νέες απώλειες στα κέρδη από το νόμισμα, τις ροές ξένων κεφαλαίων και τη φήμη και συνεπώς μια περαιτέρω αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου.
Στην ανακοίνωσή τους στις 9 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου κατήγγειλαν την «παρέμβαση της Τουρκίας σε αραβικές υποθέσεις», συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών της ενεργειών στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, και προέτρεψαν την Άγκυρα να «σταματήσει τις προκλήσεις που θα μπορούσαν να διαβρώσουν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να απειλήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, ζήτησε από την αραβική ενότητα να αποτρέψει τις ενέργειες της Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη αναδυόμενη απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια.
Η Λιβύη, το Κατάρ, η Σομαλία και το Τζιμπουτί εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με την κοινή δήλωση, η οποία χαιρέτισε επίσης τη σύσταση επιτροπής για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση παρόμοιων τουρκικών παρεμβάσεων.
Η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη συνάντηση «δεν έχουν κάποιο πλαίσιο να ληφθούν σοβαρά υπόψη».
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
Πηγή: al-monitor.com