Πρόσθετη επιβάρυνση 5,4 δισ. ευρώ για το Δημόσιο από τα swap της προηγούμενης κυβέρνησης

Mε πρόσθετους τόκους 5,354 δισ. ευρώ επιβαρύνεται το Δημόσιο από το 2017 έως και το 2021 εξαιτίας των swap (συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου) στις οποίες είχε προχωρήσει ο τ. υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

Όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, η δαπάνη για τόκους που καταβάλλει ο κρατικός Προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερη, απ΄ ό,τι θα ήταν αν το Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προχωρήσει στη σύναψη των συμφωνιών αυτών.

Μόνο για φέτος ο Προϋπολογισμός επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους εξαιτίας των swaps ύψους 1,69 δισ. ευρώ (τόκοι μετά swap 6,2 δισ. ευρώ – προ swap 4,6 δισ. ευρώ), ενώ για το 2021 η πρόσθετη επιβάρυνση αγγίζει το 1,45 δισ. ευρώ (5,9 δισ. ευρώ μετά swap – 4,47 δισ. ευρώ προ swap).

Οι συμφωνίες swap αφορούν τα διακρατικά δάνεια (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης (Μνημόνιο). Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου +0,50%), το οποίο στην συνέχεια «κλείδωσε» σε σταθερό (1,45%) μέσω των συμφωνιών αυτών.