Σε χαμηλό πενταμήνου το πετρέλαιο

0
1

Σε χαμηλό πέντε μηνών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το πετρέλαιο, εν μέσω εκτίναξης των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, με την επιβολή νέων μέτρων περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Ευρώπη να δημιουργεί εύλογους φόβους για τις προοπτικές της ανάκαμψης των οικονομιών παγκοσμίως.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 1,47 δολ. ή 3,8%, στα 37,65 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Μαΐου.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 1,22 δολ. ή 3,3%, κλείνοντας στα 36,17 δολ. το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με το δίκτυο Dow Jones. Σε σχέση με πριν έναν μήνα, έχει σημειώσει απώλειες 10%.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το τελευταίο κύμα COVID-19 θα επιβαρύνει τη ζήτηση για αργό και με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον κάτω των 40 δολ. το βαρέλι, ο OPEC+ θα βρεθεί υπό πίεση να αναλάβει δράση στη σύνοδό του τον Νοέμβριο», ανέφερε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING, σε σημείωμά του.

Προς το παρόν, αυτό σημαίνει πιθανότατα διατήρηση των περικοπών παραγωγής αργού και για το 2021, με αναβολή της χαλάρωσής που είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο.

Μια πιθανή νίκη Μπάιντεν, εξάλλου, στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, πιθανόν να οδηγήσει σε ύφεση την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ιράν, προσθέτοντας και ποσότητες ιρανικού αργού στην παγκόσμια προσφορά και πιέζοντας έτσι περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου.