Σουηδία: Αποκλείονται οι κινεζικές Huawei και ZTE από το δίκτυο G5 για χάρη της… Ericsson

0
2

Οι σουηδικές ρυθμιστικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από τις κινεζικές Huawei και ZTE στο δίκτυο 5G της χώρας ενόψει της δημοπρασίας φάσματος που έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό τον μήνα.

Η Σουηδική Αρχή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (PTS) ανέφερε ότι ο καθορισμός των όρων της άδειας έρχεται ύστερα από εκτιμήσεις των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναθεωρούν τον ρόλο κινεζικών εταιριών στην οικοδόμηση των δικτύων τους ύστερα από πιέσεις των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να υποστηρίζει ότι θέτουν κίνδυνο για την ασφάλεια διότι, μεταξύ άλλων ανησυχιών, οι κινεζικές επιχειρήσεις και πολίτες πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να συνδράμουν το κράτος στη συλλογή πληροφοριών.

Η σουηδική υπηρεσία ασφάλειας χαρακτήρισε την Κίνα «μια από τις μεγαλύτερες απειλές σε βάρος της Σουηδίας».

Το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο έδωσε εντολή ο εξοπλισμός της Huawei να αποκλειστεί πλήρως από το βρετανικό δίκτυο 5G έως το 2027, μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που προχωρά σε τέτοια κίνηση.

Η Huawei και η ZTE δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλιο αναφορικά με την απόφαση της Σουηδίας, όπου βρίσκεται η Ericsson, μια εκ των κορυφαίων προμηθευτών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην Ευρώπη.

«Η απαγόρευση αφήνει τους διαχειριστές δικτύου με λιγότερες επιλογές και δημιουργεί τον κίνδυνο να επιβραδυνθεί το λανσάρισμα του 5G σε αγορές όπου ο ανταγωνισμός είναι περιορισμένος», δήλωσε ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής ανάλυσης στην CCS Insight.

Η απαγόρευση είναι πιθανόν να ωφελήσει την ανταγωνιστική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson και τη φινλανδική Nokia.