Σταϊκούρας: Μέσα στον Οκτώβριο ανακοινώσεις για ρύθμιση χρεών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown

0
4

Ανακοινώσεις εντός του Οκτωβρίου για τη ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

«Πέρα από την πάγια ρύθμιση προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δυνατότητες να βοηθήσουμε», ανέφερε για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά το lockdown της άνοιξης. «Το πρόβλημα είναι διακριτό από τη ρύθμιση σε δόσεις λόγω του lockdown», είπε.

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή είπε πως γίνεται ο αλγόριθμος και φτιάχνονται οι μηχανισμοί στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εκδοθεί η ΚΥΑ χορήγησης και το συντομότερο δυνατό και το πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου να γίνει η καταβολή της γ΄ Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Για τον τέταρτο κύκλο επισήμανε πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις πληγείσες περιοχές από τον Ιανό αλλά και για επιχειρήσεις που συστηματικά από το Μάρτιο έως και σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα μείωσης τζίρου.

«Δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι υγειονομικές εξελίξεις», επισήμανε. «Η οικονομία δεν αντέχει ένα νέο lockdown, θα είναι οδυνηρές οι επιπτώσεις, θα πρέπει να το αποφύγουμε», ανέφερε. Αλλά «ταμειακά εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αν συμβεί», επισήμανε.

«Κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και οι σημερινές επιλογές, έχει κόστος», για τον προϋπολογισμό και για την οικονομία, ανέφερε. Επισήμανε ότι η επίπτωση ενός lockdown ανά μήνα στην περίπτωση της Ελλάδος και για τους θερινούς μήνες είναι πάνω από 3% του ΑΕΠ λόγω της έμφασης στην τουριστική δραστηριότητα.

Ανέφερε επίσης πως έχουμε ένα βασικό σενάριο στον προϋπολογισμό για το 2020 και για το 2021. Έκανε λόγο ξανά για ύφεση πέριξ του 8% αλλά και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες μπροστά.

Εκτίμησε πως θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 η οποία «αν προσθέσουμε τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης θα καλύψει το συντριπτικό μέρος της ύφεσης του 2020», αλλά αυτό θα ισχύσει στο καλό σενάριο που βασίζεται στο ότι θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε παγκόσμιο επίπεδο η υγειονομική κρίση.

Επισήμανε πως οι ασφαλιστικές εισφορές και η εισφορά αλληλεγγύης θα είναι οι δύο μόνιμες παρεμβάσεις του 2021, ενώ για περαιτέρω μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους «θα πρέπει να κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης». Επανέλαβε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συμφωνία για δημοσιονομική ευελιξία  και το 2021.

Ο ΥΠΟΙΚ για τη δομή στη Φθιώτιδα είπε πως έχει δημιουργηθεί από το 2016 και πρέπει να πάει προς αξιοποίηση με βάση τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσει, αλλά η ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να πάρει το βάρος που της αναλογεί.