Βρετανία: Έρευνα σε 14 εταιρείες για φορολογικό σκάνδαλο σε τέσσερις χώρες

0
3

Οι βρετανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σε 14 εταιρείες και έξι φυσικά πρόσωπα για τον ρόλο τους σε ένα φορολογικό σκάνδαλο που έχει γίνει γνωστό με την ονομασία Cum-Ex, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority) έχει κινήσει διαδικασίες κατά εταιρειών που φέρεται να λειτουργούσαν σε Δανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, σχήματα dividend stripping, ήτοι εμπλέκονταν σε συναλλαγές γύρω από την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος μετοχών, αναφέρει η πηγή.

Η αμφιλεγόμενη πρακτική -που περιλαμβάνει την εκτέλεση συναλλαγών με ταχύτατο ρυθμό με στόχο επικαλυπτόμενες επιστροφές φόρου στις πληρωμές μερισμάτων- έχει προκαλέσει έρευνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δανοί εισαγγελείς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις με traders στο Λονδίνο σε σχέση με το τι γνώριζαν για την υπόθεση.

Ο Mark Steward, της βρετανικής FCA, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι ρυθμιστικές αρχές συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για «σημαντικές και ενδεχομένως καταχρηστικές συναλλαγές σε μετοχές στις αγορές του Λονδίνου».

Το Bloomberg σημειώνει ότι η έρευνα της FCA ενδεχομένως να βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, καθώς οι δικηγόροι των traders που εμπλέκονται στην έρευνα αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει κάποια επικοινωνία από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές προς τους πελάτες τους.

Δανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν επικοινωνήσει με αρκετούς traders που είχαν εργαστεί προηγουμένως σε τράπεζες στο Λονδίνο, προσθέτει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση της έρευνας. Οι αρχές επιδιώκουν να προσεγγίσουν τα άτομα αυτά ως μάρτυρες σε αυτό το σημείο και δεν θεωρούνται ύποπτοι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την κλιμάκωση της έρευνας από τις αρχές της Δανίας, που προηγουμένως είχαν εστιάσει στον Sanjay Shah, ιδρυτή της Solo Capital Partners LLP. Οι αρχές διέταξαν την κατάσχεση της έπαυλης του Shah στο Λονδίνο και άλλων περιουσιακών στοιχείων λόγω των ισχυρισμών για επικαλυπτόμενες επιστροφές φόρου. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε κατηγορία.

Οι συναλλαγές Cum-Ex εκμεταλλεύονται την πλέον διακοπείσα μέθοδο της φορολόγησης μερισμάτων, που φέρεται να οδήγησε σε πολλαπλές επιστροφές μέσω ενός συνδυασμού ανοικτών πωλήσεων (short sales) και άλλων συναλλαγών, αναφέρει το πρακτορείο.

Η έρευνα στη Δανία αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης να ανακτήσει 2 δισ. δολ. που -όπως αναφέρει- δεν έπρεπε να διανεμηθούν σε ξένους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι αρχές στη Γερμανία έχει ήδη πετύχει δύο καταδίκες και έχουν συλλάβει αρκετά άτομα στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν. Στη Δανία δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί κατηγορίες.

«Γνωρίζουμε ότι οι Δανοί ανεβάζουν ταχύτητα στην έρευνα» σχολίασε ο Aziz Rahman, δικηγόρος στο Λονδίνο ο οποίος έχει αναλάβει την εκπροσώπηση ατόμων που εμπλέκονται. «Η Γερμανία ήταν πολύ πιο αποφασισμένη στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, ωστόσο η δραστηριότητα στη Δανία αρχίζει σιγά -σιγά να ενισχύεται».