Χαμηλή η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, παρά τις πολύ χαμηλές τιμές

Η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανης κατά τη χθεσινή πρεμιέρα ήταν υποτονική και σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις θα παραμείνει χαμηλή για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο. Ο πρώτος αφορά στη μεγάλη αποθεματοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της προηγούμενης σεζόν και ο δεύτερος αφορά στις ήπιες καιρικές συνθήκες που ακόμη επικρατούν.

Η αγορά του πετρελαίου πάντως προβληματίζεται στο άκουσμα των σεναρίων για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, αφορά σε ένα πολύ μικρό ποσό (84 εκατ. ευρώ για φέτος), που μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των ασθενέστερων νοικοκυριών.

Εάν αυτό το ποσό που διατίθεται χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση αγοράς φυσικού αερίου και pellets, όπως αναφέρουν τα σενάρια που κυκλοφορούν, τότε θα δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Πηγές της αγοράς πετρελαίου επισημαίνουν ότι το επίδομα δίδεται ως αντίβαρο στην υπερφορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση για τα ασθενέστερα νοικοκυριά.

Αντίθετα η φορολογική επιβάρυνση στο φυσικό αέριο δεν είναι τόσο υψηλή, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Εχθες η έναρξη της σεζόν έγινε με τιμή στα 77,5 σεντς το λίτρο, όταν τον περασμένο Μάιο η σεζόν είχε κλείσει στα 79,6 λεπτά το λίτρο. Πάντως πολλοί παράγοντες της αγοράς αναμένουν ακόμη και νέα μείωση των τιμών καθώς η πανδημία "καλπάζει" και μειώνει την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς την ζήτηση υγρών καυσίμων.