Με άνοδο 1,26% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, μετά τη μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδος, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η ημερήσια αξία συναλλαγών.
Οι επενδυτές δείχνουν να επικεντρώνονται σε τίτλους που οι εταιρείες τους έδειξαν αντοχές σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον. Και μπορεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 19,4%, της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 33% και "βύθιση" των κερδών προ φόρων και μετά φόρων το α' εξάμηνο του έτους, ωστόσο υπήρξαν εισηγμένες που ξεχώρισαν.
Σε σύνολο 115 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών (εκτός των 5 τραπεζών) οι πωλήσεις στο Α' εξάμηνο 2020 υποχώρησαν κατά 19,4%, στα 26,6 δισ., ενώ τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν κατά 113,10% με τις εισηγμένες να παρουσιάζουν ζημίες 128 εκατ. σε σχέση με το Α' εξάμηνο 2019.
Η «πίεση» που ασκείται στα οικονομικά αποτελέσματα πλήττει δυσανάλογα επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η ενέργεια το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και λιγότερο αυτές που ανήκουν σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία, από το λιανικό εμπόριο τα σουπερμάρκετ καθώς και η βιομηχανία παραγωγής & διάθεσης προϊόντων προσωπικής φροντίδας (καταναλωτικών προϊόντων).
Την ίδια ώρα προς τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε τον περασμένο Φεβρουάριο και ακριβώς πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού οδεύει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου.
Παρά την επιδείνωση της πορείας της οικονομίας λόγω της πανδημίας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 1%, ενώ το spread έναντι της Γερμανίας κινείται στις 153 μονάδες βάσης και πολύ κοντά στα χαμηλά έτους. Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στα τέλη Φεβρουαρίου είχε βρεθεί στο ιστορικό χαμηλό του 0,94% πριν το ξέσπασμα του διεθνούς sell-off.
Επίσης κάποια αναταραχή στα χρηματιστήρια φέρνει η είδηση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Σε αυτή τη φάση είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος πόσο μπορεί αυτό να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 625,67 μονάδες, έναντι 617,90 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 1,26%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 31,75%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,89%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 5,06%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με πτώση σε ποσοστό 0,69%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες σε ποσοστό 66,75%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 190,381 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38,076 εκατ. ευρώ, από 44,834 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή αυξήθηκε κατά 519 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 17,70 δισ. ευρώ.