Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία πτώση 6,99%, απώλειες 8,84% τον Οκτώβριο

0
2

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών την εβδομάδα που τελειώνει, με την αγορά να κλείνει με μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 6,99%, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, με τα κρούσματα να σημειώνουν νέο ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο την Πέμπτη, φτάνοντας τα 500.000 σε μία μόνο ημέρα. Γερμανία και Γαλλία προχωρούν σε μαζικά lockdowns σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση.

Η επενδυτική ανησυχία από το β' κύμα πανδημίας χτύπησε «κόκκινο» και η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα, επιδεινώνοντας δραματικά τις προοπτικές ανάκαμψης μέσα στο δ' τρίμηνο.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων κατέγραψε ιστορικά χαμηλά στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Μεγάλες απώλειες 30,91% κατέγραψε η μετοχή της Πειραιώς, στον απόηχο δημοσιευμάτων για επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Η διοίκηση της τράπεζας σε επιστολή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών επισήμανε ότι δεν έχει λάβει οποιαδήποτε εποπτική εντολή για αύξηση κεφαλαίου δεδομένου ότι πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις και ότι η Τράπεζα έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι δεν υπάρχει δική της απόφαση να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο άμεσο μέλλον.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 569,50 μονάδες, έναντι 612,32 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 6,99%, έκλεισε τον Οκτώβριο με ισχυρή πτώση 8,84%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 37,87%.

Τεχνικά τα επίπεδα των 550 μονάδων αποτελούν την πρώτη στήριξη της αγοράς, ενώ χαμηλότερα στηρίξεις υπάρχουν στα επίπεδα των 500 και 480 μονάδων, ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στις 600 και υψηλότερα στις 630 μονάδες.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 7,90% και τον Οκτώβριο με πτώση 10,97%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με απώλειες 3,29%, ενώ σε επίπεδο μήνα ενισχύθηκε κατά 0,45%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες σε ποσοστό 14,03%, τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 22,14%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 73,33%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 251,433 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένη και διαμορφώθηκε στα 62, 858εκατ. ευρώ, από 35,422 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την βδομάδα αυτή μειώθηκε κατά 2,659 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 3,716 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 21,129 δισ. ευρώ.