ΥΠΑΑΤ: Προδημοσίευση της πρόσκλησης για τα Συστήματα Ποιότητας

0
2

Σε 25 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο συνολικός προϋπολογισμός του υπομέτρου 3.1 το οποίο αφορά τη «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε Συστήματα Ποιότητας», σύμφωνα με προδημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2020. Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 1.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος για κάθε είδος πιστοποίησης βιολογικής παραγωγής και έως 2.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος συνολικά και για τα δύο είδη πιστοποίησης.

Στόχος του εν λόγω υπομέτρου είναι, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη της αύξησης της αξίας του γεωργικού προϊόντος στις αγροτικές περιοχές, μέσω της πιστοποίησης βάσει αναγνωρίσιμων από τον καταναλωτή προτύπων καθώς και η δημιουργία συνθηκών για τη διασφάλιση υψηλών επιδόσεων ποιότητας για τα προϊόντα με έμφαση στο συνδυασμό με εμπορεύσιμη ποσότητα.

Υποψήφιοι δικαιούχοι του υπομέτρου πρέπει να είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες γεωργών, ενώ η συμμετοχή στο σύστημα ποιότητας πρέπει να είναι «νέα», δηλαδή να έχει ξεκινήσει εντός πέντε ετών από την αίτηση στήριξης.

Στην περίπτωση αρχικής συμμετοχής του δικαιούχου πριν από την αίτηση για στήριξη, η μέγιστη πενταετής διάρκεια μειώνεται κατά τον αριθμό των ετών που έχουν παρέλθει μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη στήριξη.