Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €130,4 εκατ. το εννεάμηνο παρά τις δυσμενείς συνθήκες

0
1

Κέρδη μετά από φόρους ύψους 130,4 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Alpha Bank στο εννεάμηνο, έναντι 91,6 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019, παρά τις δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας.

Στα αποτελέσματα καταγράφεται παράλληλα ισχυρό Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ύψους 656,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, ενισχυμένο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της ανθεκτικής κύριας λειτουργικής κερδοφορίας και της βελτίωσης της αποδοτικότητας.

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε 892,5 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2020, αυξημένο κατά 1,5% σε ετήσια βάση και αντιστοιχεί σε 3%, ως ποσοστό των υπολοίπων δανείων, προσαρμοσμένο σε ετήσια βάση, επιτρέποντας την απορρόφηση των ζημιών απομείωσης το εννεάμηνο 2020.

Το εννεάμηνο 2020, οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 736,6 εκατ. ή 2,5% επί του μέσου όρου δανείων, έναντι Ευρώ 750 εκατ. το προηγούμενο έτος, λόγω της αναγνώρισης επιπρόσθετων ζημιών απομείωσης ύψους Ευρώ 287 εκατ., που σχετίζονται κυρίως με την επίπτωση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Η τράπεζα εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή θέση με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 18,3%, αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέχοντας απόθεμα κεφαλαίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου ποσοστού (OCR).

Στα αποτελέσματα καταγράφεται επίσης αύξηση των καταθέσεων σε επίπεδο Ομίλου κατά 1,3 δισ. ευρώ το εννεάμηνο 2020. Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και μειώθηκε σε 96% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έναντι 100% το προηγούμενο έτος, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) ανήλθε σε 118,3%.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ) παρέμεινε σε 11,9 δισ. ευρώ, επιτρέποντας τη σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 18,3 δισ., σταθερά σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που οφείλεται στην προσωρινή διακοπή ρευστοποιήσεων, τη μείωση της αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (curings), και την περιορισμένη δραστηριότητα αποπληρωμών λόγω του Covid-19.

Τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στον Όμιλο μειώθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη €130,4 εκατ. το εννεάμηνο παρά τις δυσμενείς συνθήκες

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα:

«Η πανδημία εξακολουθεί να προκαλεί συνθήκες αυξημένης αστάθειας στην οικονομία. Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για ένα δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα, ακολουθήθηκε από νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις αισιοδοξίας για το μέλλον.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, παραμείναμε αταλάντευτοι στην πορεία υλοποίησης της Συναλλαγής Galaxy, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ύψους Ευρώ 10,8 δισ. και τη συνακόλουθη πώληση της Cepal Hellas, εξ’ ολοκλήρου θυγατρικής μας εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων. Παρά την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, λάβαμε δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές υψηλού κύρους, ενώ πρόσφατα καταλήξαμε στον προτιμητέο επενδυτή, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους.

Η αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος αλλάζει ριζικά την εικόνα του ισολογισμού μας, καθώς τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 62% σε Ευρώ 4,8 δισ., εντός του κεφαλαιακού πλαισίου που είχαμε προϋπολογίσει.

Το πρόγραμμα λειτουργικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς εξακολουθούμε να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στους Πελάτες μας. Το επιβεβαιώνουν η αναστολή καταβολής εξυπηρετούμενων οφειλών ύψους Ευρώ 4,2 δισ. στην Ελλάδα καθώς και οι νέες χορηγήσεις ύψους Ευρώ 4,6 δισ., στις οποίες προχωρήσαμε από την αρχή του έτους έως τον Οκτώβριο.

Η ισχυρή ρευστότητα και η κεφαλαιακή μας επάρκεια, με τον δείκτη CAD σταθερά στο 18,3%, αποτελούν το θεμέλιο ώστε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο υποστήριξης της προσπάθειας των Πελατών μας για έγκαιρη επιστροφή στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα.

Στο εννεάμηνο του έτους, επιτύχαμε αύξηση του Κύριου Αποτελέσματος προ Προβλέψεων κατά 4% σε ετήσια βάση, παραμένοντας προσηλωμένοι στον περιορισμό του λειτουργικού μας κόστους. Η ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων της Τράπεζας, μας επιτρέπει αφενός να απορροφήσουμε τις Ζημίες Απομείωσης για κάλυψη πιστωτικού κινδύνου ύψους Ευρώ 737 εκατ., εκ των οποίων περίπου το 40% σχετίζεται με την πανδημική κρίση, αφετέρου δε να
επιτύχουμε ετήσια αύξηση 42% στα Κέρδη μετά από Φόρους, τα οποία ανήλθαν σε Ευρώ 130 εκατ.

Θέλω να ευχαριστήσω το Προσωπικό του Ομίλου για την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά με την οποία, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζει να εξυπηρετεί τους Πελάτες μας, προκειμένου όλοι μαζί να υπερβούμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να αναδείξουμε την Τράπεζά μας ως τον αδιαμφισβήτητο νικητή μετά την κρίση».