Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές

0
3

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον παρέμεινε στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές και στην επιβολή περιοριστικών μέτρων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,20% στις 366,40 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να σημειώνει πτώση 1,8% και να ηγείται των απωλειών.

Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX έχασε 0,70% στις 12.480,02 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,46% στις 4.960,88 μονάδες ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ήταν ο μοναδικός δείκτης που κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα της ημέρας, και έκλεισε με κέρδη 0,08% στις 5.910,70 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 διολίσθησε 0,78% στις 6.870,40 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,25% στις 19.681,68 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται πιο κοντά από τον Ντόναλντ Τραμπ στη νίκη καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει επισήμως 253 εκλέκτορες έναντι 214 του Τραμπ, με την καταμέτρηση να συνεχίζεται σε πολιτείες-κλειδιά, όπως η Νεβάδα, η Αριζόνα, η Πενσιλβάνια και η Τζόρτζια, που θα καθορίσουν και το ποιος θα καθίσει στο Οβάλ Γραφείο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ψήφων, ο Μπάιντεν πήρε "κεφάλι” και στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, ενώ διατηρεί το προβάδισμά του σε Νεβάδα και Αριζόνα, γεγονός που τον φέρνει πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους και στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη, καθώς η Ιταλία κατέγραψε την Πέμπτη τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό θανάτων από τον Απρίλιο, ενώ σε κάποιες  περιοχές της χώρας επιβλήθηκε μερικό lockdown στο πλαίσιο περιορισμού του ιού.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Γερμανία έδειξαν ότι η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,6% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους.

Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 2,5%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 7,3%.