Αύξηση της κερδοφορίας στο εννεάμηνο παρουσίασε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ

0
2

Οριακή μείωση 0,5% παρουσίασε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΤΙΤΑΝ το εννεάμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στα 1.202,4 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον Όμιλο ήταν σαφώς λιγότερο επιβαρυντικές σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Μετά την κάμψη της δραστηριότητας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η κατασκευαστική δραστηριότητα επανήλθε σύντομα μόλις χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των αγορών σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησης του ομίλου.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 αυξήθηκε κατά 10,1% και διαμορφώθηκε στα 229,4 εκατ. ευρώ. επωφελούμενη από την σταθερότητα των τιμών και των εσόδων, ενώ τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη, ιδίως στη θερμική ενέργεια, οδήγησαν σε εξοικονόμηση δαπανών.

Tα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2020 κατέγραψαν κέρδη ύψους 58 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 28,1%.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα φθάνοντας τα 127,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 41,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2019.

Οι ταμειακές ροές ευνοήθηκαν από τα υψηλότερα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), τη μείωση των επενδυτικών δαπανών (60,4 εκατ. ευρώ έναντι 75,5 εκατ. ευρώ το 2019) και τη συγκράτηση των κεφαλαίων κίνησης.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 766 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 74 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2019 και χαμηλότερος κατά 125 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος Σεπτεμβρίου 2019.

Τον Ιούλιο του 2020, η Titan Global Finance εξέδωσε ομολογίες συνολικής αξίας ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξεως 2027 και με ετήσιο επιτόκιο 2,75%. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση άλλων δανειακών υποχρεώσεων.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου το τρίτο τρίμηνο του 2020, μειώθηκε κατά 1,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε στα 416 εκατ. ευρώ ενώ αυξήθηκε κατά 2,6% με σταθερές νομισματικές ισοτιμίες.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,4% και διαμορφώθηκαν στα 92,6 εκατ. ευρώ. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά αποτελέσματα του Ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κατέγραψαν κέρδη ύψους 35,5 εκατ. ευρώ έναντι 31,9 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο του 2019, σημειώνοντας αύξηση 11,4%.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τo εννεάμηνο του 2020, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψε ισχυρότερες οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λόγω της ανθεκτικότητας των όγκων πωλήσεων στις περισσότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, όπως καταδεικνύεται από την ισχυρή αγορά των ΗΠΑ, τις υψηλές αποδόσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις περαιτέρω ενδείξεις ανάκαμψης στην Ελλάδα, τη δυναμική ανάπτυξη των εγχώριων πωλήσεων και των εξαγωγών στην Τουρκία και τη βελτιωμένη ζήτηση στη Βραζιλία.

Τα αποτελέσματα στην Αίγυπτο ήταν δυσμενή εξαιτίας των δυσχερειών που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη αγορά. Η ανάκαμψη της ζήτησης ενίσχυσε τη σταθερότητα των τιμών και σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα ευνοϊκό κόστος θερμικής ενέργειας και την επιτυχή διαχείριση των δαπανών, ενίσχυσαν την κερδοφορία του Ομίλου.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου ανέφερε: «Ανταποκρινόμαστε ταυτόχρονα και με επιτυχία σε πολλαπλές προκλήσεις: μεριμνούμε για τους ανθρώπους μας και για αυτούς που βρίσκονται κοντά μας, βελτιώνουμε τα λειτουργικά μας αποτελέσματα και επιταχύνουμε την πρόοδο μας στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου, με βάση την ίδια τη φύση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, την αποτελεσματικότητα με την οποία μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία μέχρι σήμερα, καθώς και την προσήλωση και αφοσίωση των ανθρώπων μας».