Έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα σε 480.000 δικαιούχους

0
1

Ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, έκαναν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τα νέα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με τη βασική εξαγγελία να αφορά στην έκτακτη ενίσχυση για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Όπως έγινε γνωστό, το επίδομα θα λάβουν περισσότεροι από 480.000 άνθρωποι από 256.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα ποσά του επιδόματος θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ και θα αυξάνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος το έκτακτο επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα προστίθενται επιπλέον 50 ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για το επίδομα των 800 ευρώ, εργοδότες και εργαζόμενοι (μόνο οι εργαζόμενοι που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά) από κλειστές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως τις 24 Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό του επιδόματος να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, οι υπουργοί κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης παρουσίασαν και άλλα  έξι μέτρα στήριξης

1. Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται

2. Αναστολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις 

3. Αναστολή πληρωμής δανειοληπτών και ένταξη στο Πρόγραμμα Γέφυρα

4. Υποχρεωτική μείωση ενοικίου για όσους πλήττονται, επιχειρήσεις και εργαζομένους. Η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι αύριο και θα προβλέπει αποζημίωση 50% στους εκμισθωτές

5. Αναστολή λήξης επιταγών για 75 μέρες

6. Νέα επιστρεπτέα 4 με συμμετοχή και νεοσύστατων επιχειρήσεων ασχέτως αν έχουν εργαζομένους και ταμειακή μηχανή. Το 50% δεν επιστρέφεται. Τις επόμενες ημέρες θα ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι 30 Νοεμβρίου. Θα εμφανίζεται αυτόματα το ποσό ενίσχυσης. Μέσα στον Νοέμβριο θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Θα διατεθούν 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί με την Επιστρεπτέα 5 θα δοθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ.