Ευρωζώνη: Στάσιση η οικονομική ανάπτυξη τον Οκτώβριο

0
4

Στάσιμη έμεινε η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, καθώς το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του, έπληξαν τη δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών, υποδηλώνοντας μια double-dip ύφεση.

Παράλληλα με άλλες χώρες, η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, έχουν επιβάλει εκ νέου αυστηρά μέτρα lockdown, πιθανότατα επιφέροντας ισχυρό πλήγμα αυτόν τον μήνα, καθώς εστιατόρια, γυμναστήρια και καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι πολίτες μένουν σπίτι.

"Με τα μέτρα του lockdown να αυστηροποιούνται, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δούμε πώς η οικονομία της ευρωζώνης θα αποφύγει να περιέλθει ξανά σε πτώση", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

Ο τελικός σύνθετος ΡΜΙ στην ευρωζώνη υποχώρησε στις 50 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, αν και υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 49,4 μονάδες.

Κύριος λόγος της επιβράδυνσης ήταν ο τομέας των υπηρεσιών, όπου εκεί ο PMI υποχώρησε στις 46,9 μονάδες από τις 48 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε πτώση στις 54,2 από τις 59,2 μονάδες και διαμορφώθηκε χαμηλότερα μόνο αυτό τον χρόνο και στη διάρκεια των δύο προηγουμένων κρίσεων.