Φωτογραφική διάταξη “μποναμάς” για τους νέους ιδιοκτήτες του Hilton

Με μια άκρως φωτογραφική διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων για τη στήριξη των θέσεων εργασίας στον τουρισμό η κυβέρνηση μοιράζει μερικά εκατομμύρια στην οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, που εκτός από το Costa Navarino ανέλαβε και ανακαινίζει το εμβληματικό Hilton των Αθηνών. Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται μετά τον διπλασιασμό του συντελεστή στο  Costa Navarino μέσα στο καλοκαίρι.

Η τουριστική αγορά όμως παρακολουθεί, καταγράφει και ζητά ισονομία και ισοπολιτεία. Ξέρουν τι συμβαίνει και την ώρα που όλοι δίνουν πραγματική μάχη επιβίωσης τέτοιες διατάξεις προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια έως και αναταραχή που ίσως πυροδοτήσει απρόβλετες εξελίξεις για την κυβέρνηση

Με το άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται κάλυψη του 80% του μισθολογικού κόστους του συγκεκριμένου ξενοδοχείου για έναν χρόνο μόνο και μόνο επειδή προχωρά σε ανακαίνιση της κτιριακής εγκατάστασης με πιθανή ενεργειακή αναβάθμιση.

Τι αποφάσισαν δηλαδή;

Τη στιγμή που όλα τα ξενοδοχεία- εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- είναι κλειστά λόγω του πλήγματος στον τουρισμό και των περιοριστικών μέτρων αποφασίζουν να επιδοτήσουν με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 80% των μισθών για έναν χρόνο όσους κάνουν ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας.

Γιατί δεν μιλάμε για ένα βάψιμο ή κάποια μερεμέτια… που είναι άνευ επιχειρηματικής ουσίας. Αυτή την περίοδο όμως πόσοι ξενοδόχοι, Έλληνες και ξένοι, έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε ανακαίνιση μεγάλης κλίμακας. Ελάχιστοι και ουσιαστικά ο εξής ένας. Οι αδελφοί Κωνσταντακόπουλοι που πήραν το Hilton και φαίνεται ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να μειώσουν τα επενδυτικά τους κόστη. 

Δώρο λοιπόν οι μισθοί μιας τεράστιας ξενοδοχειακής επιχείρησης για έναν χρόνο μόνο και μόνο επειδή προχωρά σε ανακαίνιση εκατομμυρίων.

Και οι άλλοι;

Οι πραγματικοί ήρωες του τουρισμού, που παλεύουν με τα θηρία; Εκτός επιδότησης, εκτός ενίσχυσης μέσω της συγκεκριμένης διάταξης. Κλειστοί, χωρίς ορατό μέλλον με ήδη μια χαμένη χρονιά και ίσως και ένα απελπιστικό 2021.

Για την ακρίβεια όσων επισημαίνονται ας δούμε αναλυτικά και σε απλά ελληνικά τι προβλέπεται με βάση το συγκεκριμένο άρθρο της εν λόγω τροπολογίας:

Με το άρθρο 3 της συγκεκριμένης τροπολογίας θεσπίζεται οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων-εργοδοτών στον κλάδο του τουρισμού.

Τι προβλέπεται δηλαδή;

Οι τουριστικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχειακών, που υλοποιούν
επενδυτικά σχέδια αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών τους εγκαταστάσεων, δηλαδή ανακαινίσεις ή το πολύ πολύ εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης μπορούν να επιδοτηθούν από τον Προϋπολογισμό έως και για 12 μήνες με την κάλυψη 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους τους.

Απλώς επειδή κάποιος επιχειρηματίας αποφάσισε να ανακαινίσει τις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις ή να τις αναβαθμίσει ενεργειακά το κράτος του πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων κατά 80%, ενώ είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, να μην προχωρήσει, δηλαδή, σε απολύσεις. Μάλιστα η σχετική διάταξη μπορεί να ενεργοποιηθεί όχι άμεσα άλλα σε διάστημα έως και δύο ετών, ώστε να «βολέψει» απολύτως την επιχείρηση.

Βεβαίως μπαίνει κι ένας «κόφτης» που προβλέπει ότι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% της εγκεκριμένης επενδυτικής δαπάνης του έργου.

Κι όλα αυτά με μία απλή αίτηση της επιχείρησης στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, ενώ για την διαδικασία, τον τρόπο, τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης επιχειρήσεων και εργοδοτών υπάρχει περιθώριο… συνεννόησης, αφού όλα θα οριστούν κατόπιν εορτής όχι με το νόμο, αλλά με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τέλος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Διαβάστε εδώ την επίμαχη τροπολογία.