Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών “καρφωμένο” στις εκλογές των ΗΠΑ

0
3

Κερδοφόρες ήταν οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές είχαν στραμένη της προσοχή τους στις εκλογές στις ΗΠΑ και τη μάχη για τον προεδρικό θώκο μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε σε ποσοστό  2,05% στις 363,31 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,95% στις 12.324,22 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 2,44% στις 4.922,85 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 1,67% στις 5.883,26 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1,96%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,45%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος – παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και πολλές κρίσιμες πολιτείες δεν έχουν ακόμα αναδείξει νικητή – σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ανακήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, κατηγορώντας ταυτόχρονα "μία αξιοθρήνητη ομάδα ανθρώπων" ότι "προσπαθεί να πάρει το δικαίωμα ψήφου από τον λαό" και ότι προετοιμάζει την "εξαπάτηση των ψηφοφόρων".

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πολιτικό θρίλερ θα διαρκέσει για πολλές ώρες ή ακόμα και ημέρες καθώς θα συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων. Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει σε Αριζόνα, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν τον νικητή.

Σύμφωνα με το CNN, για να εξασφαλίσει ο Τζο Μπάιντεν τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να μπει στον Λευκό Οίκο και εφόσον ο Τραμπ κερδίσει την Αλάσκα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια και τη Τζόρτζια, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στο Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα, την Αριζόνα και το Μέιν, και να "κλέψει” από τον Τραμπ το Μίσιγκαν.

Σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, προκειμένου να εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται, θα πρέπει να κερδίσει την Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν (όπου όμως φαίνεται να περνά μπροστά ο Μπάιντεν) και τη Νεβάδα.

Στις επιχειρηματικές ειδήσεις, η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Genmab και η βρετανική ταχυδρομική υπηρεσία Royal Mail, σημείωσαν αμφότερες κέρδη 8%, παίρνοντας θέση στην κορυφή του Stoxx 600, ενώ οι μετοχές της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered και της ισπανικής BBVA έχασαν 5% και 6% αντίστοιχα.