Γαλλία: Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 9,0% το β’ τρίμηνο από το 7,1% το β’ τρίμηνο

0
2

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία INSEE, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την κρίση της COVID-19.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε άλμα στο 9,0% από το 7,1% το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη, μεμονωμένη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1975. Ωστόσο η στατιστική υπηρεσία είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι τα στοιχεία για την ανεργία στη Γαλλία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα λόγω του lockdown από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που τεχνικά κατατάσσονται στην κατηγορία των ανέργων, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν απασχόληση.

Η αύξηση αυτή δημιουργεί τον κίνδυνο να καταστεί ανέφικτος ο στόχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μείωση της ανεργίας στο 7% έως τα τέλη της θητείας του το 2022. Ο Μακρόν κληρονόμησε ποσοστό ανεργίας 9,5% όταν ανήλθε στην εξουσία το 2017.

Η Γαλλία κατέγραψε τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο λόγω του lockdown, αλλά η οικονομία επανήλθε στη ζωή το τρίτο τρίμηνο – πριν από το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου για να περιοριστεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.