Για τον καλύτερο μήνα σε 33 χρόνια οδεύει ο Dow Jones

Με αρνητικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, με την αγορά να κλείνει πάντως τον μήνα με εντυπωσιακά κέρδη στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει η διαφαινόμενη έλευση των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει τον καλύτερο μήνα για πάνω από 33 χρόνια μετά τις ανακοινώσεις κολοσσών όπως η AstraZeneca, η Sanofi, η Pfizer και η Moderna ότι τα εμβόλια τους κατά της νόσου Covid-19 έχουν πετύχει ποσοστά αποτελεσματικότητας πολύ πάνω από το 90%, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Το κύμα αισιοδοξίας που ακολούθησε τις ανακοινώσεις αυτές οδήγησε τον Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα πάνω και από το επίπεδο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία, με τον δείκτη να σημειώνει τον καλύτερο μήνα του από τον Ιανουάριο του 1987. Μέχρι στιγμής, για τον Νοέμβριο, ο Dow έχει καταγράψει άνοδο 12,9%, την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987, με τους S&P 500 και Nasdaq να κερδίζουν 11,3% και 11,9% αντίστοιχα, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 259,97 μονάδες (-0,85%) στις 29.662,12 μονάδες. Ο S&P 500 υποχωρεί 14,04 μονάδες (-0,38%) στις 3.624,48 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει 14,94 μονάδες (-0,12%) στις 12.194,02 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις τέσσερις κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple στα 119,00 δολ. με άνοδο 2,41 δολ. ή σε ποσοστό 2,07% και ακολουθούν η Intel στα 47,60 δολ. με άνοδο 0,31% και η American Express με κέρδη 0,28% στα 120,93 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Salesforce (-4,17%), η Honeywell International (-1,79%) και η Coca-Cola (-1,62%).

Στο ταμπλό ο τίτλος της Moderna σημειώνει άλμα άνω του 15%. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο της κατά της Covid-19, με αποτελεσματικότητα άνω του 94% και εντός της ημέρας αναμένεται να υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισής στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές για το εμβόλιο της.

Οι μετοχές της IHS Markit κινούνται με κέρδη άνω του 7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα συγχωνεύσει τις δραστηριότητες της με αυτές της S&P Global στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαμορφώνει την αξία της στα $44 δισ. μαζί με το χρέος.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσε δημοσίευμα του Reuters ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει την πιθανότητα να θέσει στη "μαύρη λίστα" την βασική κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (chips) SMIC, καθώς και την εθνική κινεζική παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια πεδία CNOOC.

Η κίνηση θα περιορίσει την πρόσβαση Αμερικανικών επενδυτών στις συγκεκριμένες εταιρείες και αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζό Μπάιντεν.

Οι επενδυτές, συνεχίζουν ταυτόχρονα να παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε άνω των 266.000 ανθρώπων στις ΗΠΑ. Ο δρ. Anthony Fauci, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, ανέφερε την Κυριακή ότι το έθνος εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο από την άποψη της πανδημίας κατά την οποία ταξιδιωτικοί και άλλοι πιο άμεσοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι.

Η Κομητεία του Λος Άντζελες, η πολυπληθέστερη στις ΗΠΑ, ήδη από την Παρασκευή επέβαλε μέτρα καραντίνας, λόγω της απότομης αύξησης των κρουσμάτων.