Γύρισαν ανοδικά τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

0
3

Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές νωρίτερα ύστερα από τις αρχικές τους απώλειες. Αφού υποχώρησε έως και 1,3% κάποια στιγμή, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,4% και ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε κατά 0,1%.

Ο Τραμπ επικράτησε στη Φλόριντα, αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αν και η καταμέτρηση ψήφων μπορεί να κρατήσει ώρες, ακόμα και μέρες. Σε μια εξέλιξη που επιτείνει την αβεβαιότητα, ο Τραμπ κήρυξε τη νίκη του παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα εκατομμύρια ψήφοι και δεν είναι σαφές το τελικό αποτέλεσμα. Δήλωσε επίσης ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο εάν χρειαστεί.

«Αν και μπορεί να μην αποτελεί εντελώς έκπληξη για τις αγορές, οι καθυστερήσεις και/ή η απουσία ενός ξεκάθαρου αποτελέσματος παρατείνουν την αβεβαιότητα και αυξάνουν τις πιθανότητες να αμφισβητηθεί νομικά το αποτέλεσμα» δήλωσε αναλυτής της Barclays.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχημάτιζαν σε ξεκάθαρη νίκη του Μπάιντεν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γεγονός που ενίσχυσε τις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές προσδοκούσαν σε καλύτερες εμπορικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον και περαιτέρω μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας που έχει πληγεί από τον κορονοϊό.

Οι μετοχές των τραπεζών, των εταιριών πετρελαίου και αερίου και των μεταλλευτικών εταιριών κατέγραψαν πτώση άνω του 1,5%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν πτώση 1,2%, με τον κλάδο υγείας, ωστόσο, να ενισχύεται κατά 2,7%

Τα futures στον S&P 500 της Νέας Υόρκης κατέγραψαν άνοδο 0,5% ύστερα από έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αυτά στον Nasdaq σημείωσαν άλμα 2,4%.