Με άνοδο επιχειρεί να ολοκληρώσει την εβδομάδα η Wall Street

0
3

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση, με την αγορά να βρίσκεται σε τροχιά να ολοκληρώσει την εβδομάδα με κέρδη. Οι επενδυτές αντλούν ώθηση εκ νέου από τις ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones "κερδίζει” 227 μονάδες ή 0,78% και κινείται στις 29.308 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,80% στις 3.565, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διαμορφώνεται στις 11.793 μονάδες, με άνοδο 0,72%.

Παρότι η έξαρση της πανδημίας και οι αριθμοί κρουσμάτων ρεκόρ που καταγράφουν ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές, που φοβούνται ότι τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες θα πλήξουν σημαντικά τις οικονομίες πριν κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εχθές η αγορά κατέγραψε σημαντικές απώλειες, διακόπτοντας το ράλι που ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά τον ενθουσιασμό που προκάλεσαν διεθνώς των θετικά νέα από το μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσουν από κοινού αποτρέπει κατά 90% τις λοιμώξεις από τη νόσο.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας χθες σε πάνελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε ότι αν και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, δεν είναι πανάκεια, ενώ προειδοποίησε ότι «σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητα παραμένουν όσον αφορά την παραγωγή, διανομή και αποτελεσματικότητα σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες».

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις η Walt Disney Co. ανακοίνωσε ζημιές για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο καθώς η πανδημία συνεχίζει να πλήττει τις δραστηριότητες της, κυρίως στον τομέα των θεματικών πάρκων.

Ο κολοσσός της ψυχαγωγίας ανακοίνωσε ταυτόχρονα σημαντική αύξηση των συνδρομητών στην υπηρεσία Disney+, στους 73,7 εκατ. για την περίοδο έως τις αρχές του Οκτωβρίου, από περίπου 60 εκατ. που ήταν τον περασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά της η Cisco ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις του κολοσσού των δικτύων για το επόμενο διάστημα να είναι ελαφρώς πιο θετικές απ' ό,τι προηγουμένως.