Μικτή εικόνα στη Wall μετά το ράλι της Δευτέρας

0
3

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης, με τον  Dow Jones να διευρύνει τα κέρδη του μετά το χθεσινό ράλι και τον τεχνολογικό Nasdaq να διατηρεί και σήμερα το αρνητικό πρόσημο.

Ο βιομηχανικός δείκτης σκαρφάλωσε χθες σε νέο υψηλό, ξεκινώντας τις συναλλαγές με άλμα άνω του 5%, για να κλείσει τελικά με ισχυρά κέρδη 3%. Ανάλογη η εικόνα και για το S&P 500 που κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ πριν περιορίσει τα κέρδη του,  ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε σε ποσοστό 1,5%.

Το ράλι των δύο δεικτών ακολούθησε την ανακοίνωση της Pfizer ότι το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει με τη γερμανική BioNTech για τη νόσο COVID-19 εμφάνισε αποτελεσματικότητα 90% στις κλινικές δοκιμές της τρίτης φάσης.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer ακολούθησε άλλη μια θετική εξέλιξη, με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να δίνει το βράδυ της Δευτέρας το πράσινο φως στη θεραπεία που έχει αναπτύξει για τη νόσο η Eli Lilly & Co. για έκτακτη χρήση.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 102,04 μονάδες (0,35%) στις 29.260,01 μονάδες, ενώ ο S&P 500 χάνει 12,72 μονάδες (-0,36%) στις 3.537,22 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 136,73 μονάδες (-1,15%) στις 11.580,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones οι 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Εξ αυτών, τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με άλμα 5,20% στα 188,69 δολ. και ακολουθούν η Wallgreens Boots Alliance με κέρδη 4,21% στα 41,46 δολ. και η Amgen στα 241,07 δολ. με άνοδο 2,58%.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Walt Disney (-2,99%), η Salesforce.com (-2,66%) και η Microsoft (-1,92%).  

Η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού έρχεται ενώ οι μολύνσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν να έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που προκαλεί COVID-19 έχουν ξεπεράσει τα 50,9 εκατ. ενώ οι θάνατοι τους 1,3 εκατ. σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή της θλιβερής λίστας με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους, στα 10,1 εκατ. και 238.251 αντίστοιχα, ή περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε χθες ότι παρά τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων, οι Αμερικανοί θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. "Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές", δήλωσε ο ΜακΚονέλ.