Οι πιέσεις στην τουρκική λίρα θα συνεχιστούν

0
3

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται και σήμερα η τουρκική λίρα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ παραμένει μετέωρο εκτινάσσοντας την αβεβαιότητα και οδηγώντας σε ράλι το δολάριο έναντι των αναδυόμενων νομισμάτων.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε να χάνει έως 1,5% στο 8,5253 καταγράφοντας απώλειες για ένατη φορά στις τελευταίες 10 ημέρες. Αυτή την ώρα η λίρα κινείται στο 8,4464, με απώλειες περίπου 0,5%.

«Η αγορά εκτιμά ότι μια νίκη Τραμπ θα ήταν ήπια υποστηρικτική ή λιγότερο αρνητική για τη λίρα σε σύγκριση με μια νίκη του Μπάιντεν» αναφέρει στο Bloomberg ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο. «Ωστόσο η τρέχουσα δυναμική δεν οδηγείται από το πολιτικό αποτέλεσμα χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά από την πολιτική απραξία της κεντρικής τράπεζας στην Άγκυρα» προσθέτει.

Οι επενδυτές περιμένουν μια απρογραμμάτιστη κίνηση νομισματικής πολιτικής μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας τον προηγούμενο μήνα να αφήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα. Τα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κεντρική τράπεζα για τη σύσφιξη της ρευστότητας και των επιτοκίων στις αγορές repo, χωρίς να προχωρήσει σε μια απευθείας αύξηση του βασικού της επιτοκίου, δεν έχουν βοηθήσει να σταματήσει η κατρακύλα του τουρκικού νομίσματος.

Η λίρα παραμένει μεταξύ των χειρότερων νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές αυτό το έτος, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 30% από την αρχή του έτους.

Μια νίκη του Τραμπ πάντως, ο οποίος δεν συμφωνεί με το Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω της αγοράς και χρήσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400, αναμένεται να αμβλύνει τις πιέσεις σε τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν επέκρινε έντονα την τουρκική κυβέρνηση για τους S-400 και αναμένεται να υιοθετήσει πιο αυστηρή στάση από τον Τραμπ.

«Μια ισχυρή και άμεση του επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα, δεδομένης της πορείας του πληθωρισμού και των ισορροπιών στην εγχώρια αγορά, θα διέκοπτε την καθοδική τάση, ανεξάρτητα από τις εκλογές στις ΗΠΑ» αναφέρει ο Onur Ilgen, treasury manager της MUFG Bank Turkey AS. «Αναποφασιστικότητα στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και να ανοίξει τον δρόμο σε νέα ιστορικά χαμηλά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ».