Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς με τις επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι 14 και 21 Δεκεμβρίου προκειμένου να μειωθεί ο συνωστισμός και να αποφευχθεί αύξηση των κρουσμάτων. Κι ενώ οι επιδημιολόγοι τάσσονται υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, ζητούν να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά τους αφού θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. «Τα έξοδα είναι πολλά, καλύτερα να μείνουμε κλειστοί», λένε οι ιδιοκτήτες στην εστίαση.
Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν την κρίση, παρά την οικονομική βοήθεια που δίνεται σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, «περισσότεροι από το 1/3 των ιδιοκτητών θα βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, δηλαδή περισσότεροι από 50.000 επιχειρήσεις….Οι εστιάτορες δεν θέλουν να ανοίξουν τα μαγαζιά τους για λίγες ημέρες και μετά να κλείσουν πάλι. Δεν τους συμφέρει οικονομικά. Τα έξοδα είναι πολλά για να ανοίξουν και να λειτουργήσουν σωστά οι επιχειρήσεις», λέει ο ίδιος στον ΣΚΑΪ.
Τεράστια ζημιά στην εστίαση προκαλεί ο Covid-19
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή άρση του lockdown να ξεκινήσει πριν τις γιορτές. Έτσι λοιπόν, μόλις δοθεί το πράσινο φως από τους επιδημιολόγους, προβλέπεται να ανοίξουν αρχικά πριν τις γιορτές τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια να ακολουθήσει υπό όρους, το λιανεμπόριο.
Κι ενώ οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων ζητούν την άμεση λειτουργία των επιχειρήσεών τους, γιατί «το εμπόριο βρίσκεται στα ράφια και θα μείνει απούλητο» όπως λένε οι ίδιοι, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, ζητούν να μην λειτουργήσει ο κλάδος τους μόνο για λίγες ημέρες αφού θα έχουν έξοδα, όχι όμως και έσοδα.
Πάντως, σε περίπτωση που λειτουργήσουν καφέ και εστιατόρια, τα μέτρα θα είναι αυστηρότερα τόσο για τους καθήμενους όσο και για τον αριθμό των τραπεζιών.
Πάντως, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην λειτουργήσουν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.
Υπενθυμίζεται ότι τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα δεν αναμένεται να ανοίξουν αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές από άλλες χρονιές καθώς με μία οικογένεια ακόμα θα γιορτάσει κάθε ελληνικό σπίτι τα φετινά Χριστούγεννα. «Ζητώ πραγματικά λίγη υπομονή και ακόμη μία παραπάνω προσπάθεια εν όψει των Χριστουγέννων. Πρέπει, πάση θυσία, να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί» είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, στον status fm.