Πετρέλαιο: Η αυξανόμενη ζήτηση οδηγεί τις τιμές κοντά στα 86 δολάρια

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για δεύτερη ημέρα, καθώς τα σημάδια αυξανόμενης ζήτησης και ο τόνος κινδύνου στις ευρύτερες αγορές συνδύασαν το κλίμα.

Το αργό μπρεντ κινείται προς τα 86 δολάρια το βαρέλι, αφού κατέγραψε κέρδη 0,5% την Τετάρτη, με το West Texas Intermediate να βρίσκεται κοντά στα 83 δολάρια.

Ειδικότερα, το μπρεντ την Πέμπτη διαπραγματεύεται στα 85,76 δολάρια με άνοδο 0,80% και το αμερικανικό αργό στα 82,75 με άνοδο 0,79%.

Σε εθνικό επίπεδο τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι δείκτες κατανάλωσης καυσίμων αεροσκαφών και βενζίνης αυξάνονται αμφότεροι καθώς συνεχίζεται η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος.

Ράλι στις αγορές
Η ώθηση του πετρελαίου προς τα πάνω ήρθε καθώς οι αγορές σημείωσαν ράλι, με τις αμερικανικές μετοχές να βρίσκονται σε νέο υψηλό εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό αργότερα την Πέμπτη, τα οποία ενδέχεται να ανεβάσουν τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το αργό έχει σημειώσει ράλι φέτος, υποστηριζόμενο από τις μειώσεις της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, αν και οι σχετικά υποτονικές κινήσεις έχουν προκαλέσει πτώση της μεταβλητότητας σε χαμηλά έξι ετών αυτό το μήνα. Ενώ ορισμένα μέλη του καρτέλ συνεχίζουν να αντλούν πάνω από τα συμφωνηθέντα όρια, ο βασικός παραγωγός, η Ρωσία, προχώρησε σε αξιοσημείωτες μειώσεις τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η μείωση των αποθεμάτων αντανακλά την ισχυρή καλοκαιρινή ζήτηση, που προέρχεται εν μέρει από την αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών» και αυτό οδηγεί τις τιμές προς το παρόν, δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Saxo Capital Markets Pte. Ενώ οι ελπίδες για μια επικείμενη στροφή της Fed τροφοδοτούσαν επίσης την αισιοδοξία, πολλά εξαρτώνται ακόμη από την κατάσταση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, όπως έχει επισημάνει ο Πάουελ, είπε.

Τα ευρέως παρακολουθούμενα χρονοδιαγράμματα παρουσιάζουν σημάδια υποκείμενης ισχύος. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων Brent, ή prompt spread, ήταν 89 σεντς το βαρέλι σε μια ανοδική, backwardated δομή, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να έχει premium έναντι του επόμενου μήνα. Αυτό συγκρίνεται με 38 σεντς πριν από ένα μήνα.

Οι έμποροι θα παρακολουθούν τη μηνιαία εικόνα της αγοράς από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας αργότερα την Πέμπτη για την εκτίμησή του σχετικά με τις παγκόσμιες ισορροπίες αργού σε αυτό το εξάμηνο του έτους.