Πακέτο στήριξης της οικονομίας 3,3 δισ. ευρώ

0
4

Στα 3,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ύψος του πακέτου των μέτρων που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους και εργοδότες εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Πρόκειται για 10 παρεμβάσεις, οι οποίες είτε διευρύνουν τις ήδη υπάρχουσες, είτε είναι καινούργιες και δεν ειχαν συμπεριληφθεί στα μέτρα του Απριλίου.

Τέσσερις θα είναι τελικά οι άξονες των μέτρων στήριξης του νέου lockdown, με βάση όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα στηρίξει:

 * Τους εργαζόμενους επιχείρησης, που κλείνει με κυβερνητική εντολή ή είναι σε ειδικό καθεστώς

* Την ρευστότητα στις επιχειρήσεις με βασικό Μοχλό την Επιστρεπτέα Προκαταβολή που πλέον  εντάσσει και τις νέες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και ταμειακή μηχανή.

* Την ελάφρυνση βαρών με αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων που θα επεκταθούν και θα διευρυνθούν και

* Το θέμα των ενοικίων στο οποίο δεν απέκλεισε και νέες παρεμβάσεις.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:

– Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν για το Νοέμβριο 800 ευρώ, αντί για 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση και αυτό πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

– Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.

– Θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

 

 

«Μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ.Σταϊκούρας, «η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα (…) Αυτό οφείλεται στο ότι πήραμε έγκαιρα, συνεκτικά, στοχευμένα και δυναμικά μέτρα, μέτρα πολιτικής, για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής. Εφαρμόσαμε δημοσιονομικά και μη δημοσιονομικά μέτρα, ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, στα οποία τώρα θα προστεθούν τα 3,3 δισ. Ευρώ, που ανακοινώνουμε σήμερα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στα ταμειακά αποθέματα της χώρας, ύψους περίπου 37,5 δισ. ευρώ, για τα οποία είπε ότι ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο χρόνο, με άλλα 16 δισ. Ευρώ από τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Έχουμε φυσικά πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα (…) Δουλεύουμε μεθοδικά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και ν' αξιοποιήσουμε, συνετά πάντα, τη δημοσιονομική χαλαρότητα που θα συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον για το 2021» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης -περίπου 19 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και άλλα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια ώς το 2026- επισήμανε ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να κατευθυνθεί προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει φιλόδοξα σχέδια για την περίοδο που βρίσκεται μπροστά.

Περισσότερα σε λίγο…