Περισσότερο χρέος, απώλεια ΑΕΠ, ο αντίκτυπος του νέου lockdown στη Βρετανία

0
3

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson διέταξε νέo lockdown στην Αγγλία για να επιβραδύνει την εξάπλωση του covid-19, μια κίνηση που θα διογκώσει το χρέος ύψους 2 τρισ. στερλίνων της χώρας και θα προκαλέσει νέα συρρίκνωση της οικονομίας.

DEUTSCHE BANK

-Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί πιθανότατα τον  Νοέμβριο κατά 6-10%, ενώ το ΑΕΠ δ' τριμήνου είναι πιθανό να υποχωρήσει κατά 2,5 έως 3,5%.

-Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 100 δισ. στερλίνες έως τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Η Deutsche Bank ανέμενε προηγουμένως αύξηση κατά 60 δισ. στερλίνες.

CITI

-Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά παραπάνω από 4% στο δ' τρίμηνο, ή και παραπάνω εάν υπάρξουν πιο παρατεταμένα lockdowns.

-Ο δανεισμός στην τρέχουσα οικονομική χρήση είναι πιθανό να ανέλθει στις 411 δισ. στερλίνες, ή στο 20,8% του ΑΕΠ.

-Η  BoE είναι πιθανό να επεκτείνει τις αγορές assets κατά 75 δισ. στερλίνες την Πέμπτη, αντί για 50 δισ. στερλίνες που αναμένονταν πριν την ανακοίνωση του lockdown.

BERENBERG

-To ΑΕΠ Νοεμβρίου θα κάνει βουτιά κατά 12% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Σε επίπεδο δ' τριμήνου θα συρρικνωθεί 5,5%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αμετάβλητο ΑΕΠ.

-Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να ανακοινώσει αγορές ομολόγων 100 δισ. στερλίνων την Πέμπτη αλλά και πρόσθετη πιστωτική στήριξη.

JP MORGAN

-Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Βρετανίας το τρέχον δημοσιονομικό έτος θα αγγίξει το 20% του ΑΕΠ -διπλάσιο σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδό του στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης- με τα επιπλέον μέτρα να κοστίζουν περισσότερες από 20 δισ. στερλίνες.

-Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% στο δ' τρίμηνο, ένα πολύ μικρότερο τριμηνιαίο πλήγμα, από τη συντριβή του σχεδόν 20% που υπέστη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, στο πρώτο lockdown, κυρίως επειδή η βρετανική οικονομία παραμένει 9% μικρότερη σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας.

-Αυτό που επίσης αμβλύνει το χτύπημα αυτή τη φορά: δεν κλείνουν τα σχολεία, οι μονάδες μεταποίησης και κατασκευής παραμένουν ανοικτές, υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα από τις επιχειρήσεις που δεν θα κλείσουν, ενώ τα νοικοκυριά είναι καλύτερα τοποθετημένα για να χρησιμοποιήσουν online υπηρεσίες και να εργαστούν από το σπίτι.

GOLDMAN SACHS

-Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,4% στο δ' τρίμηνο -αντί για ανάπτυξη 3,6% που ανέμενε προηγουμένως η τράπεζα- προτού επεκταθεί κατά μόλις 0,4% στο α' τρίμηνο του 2021.

MORGAN STANLEY

– Υποβάθμιση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ στο -3% από -0,2%.

OXFORD ECONOMICS

– Το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% στο δ' τρίμηνο. Ένας παράγοντας που θα βοηθήσει να αμβλυνθεί το πλήγμα είναι η πιθανή ώθηση των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν αποθέματα ενόψει ενός πιθανού σοκ Brexit στις αρχές του 2021.

ING

-Το ΑΕΠ Νοεμβρίου θα μειωθεί κατά 6-7% και το ΑΕΠ δ' τριμήνου θα πέσει κατά 1,5%, εάν υποτεθεί ότι τα μέτρα του lockdown θα τερματιστούν τον Δεκέμβριο.

-Το νέο lockdown "μπορεί να δώσει επίσης μεγαλύτερη πολιτική ώθηση στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ τις προσεχείς ημέρες".