Reuters: Οι οικονομίες Γαλλίας και Ιταλίας επλήγησαν περισσότερο στο δεύτερο lockdown

0
4

Τα lockdowns σε Γαλλία και Ιταλία επηρεάζουν την κινητικότητα των πολιτών περισσότερο από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, που υποδηλώνουν ότι οι δύο οικονομίες θα δεχθούν υψηλότερο πλήγμα.

Τα στοιχεία που συλλέγονται από τη χρήση εφαρμογών καρτών της Apple μέχρι και το ιστορικό της Google για τις τοποθεσίες, αποδεικνύονται κρίσιμα εργαλεία για τις κυβερνήησεις, τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους επενδυτές που προσπαθούν να μετρήσουν την επίδραση των περιορισμών, εβδομάδες πριν από συμβατικούς δείκτες όπως οι καταναλωτικές δαπάνες ή η βιομηχανική παραγωγή.

Η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee έχει διαπιστώσει ότι τα δεδομένα της Google μπορούν να συλλέγουν πόσο ακριβώς χρόνο περνάνε οι άνθρωποι στο σπίτι, κάτι που συνδέεται στενά με το πόσο πολύ έχει επιβραδυνθεί μια οικονομία στη διάρκεια της κρίσης.

Και ενώ οι επιπτώσεις δεν είναι πουθενά τόσο έντονες όσο στο πρώτο, πιο αυστηρό lockdown, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Βρετανία, βλέπουν αυτοί τη στιγμή τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον χρόνο που περνάνε στο σπίτι.

Το Παρίσι και το Μιλάνο έχουν επίσης δει τη μεγαλύτερη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και η Ιταλία την μεγαλύτερη μείωση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, μπροστά από την Ολλανδία, το ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Το γερμανικό lockdown που επιβλήθηκε στις 2 Νοεμβρίου, έχει αφήσει τους δείκτες δραστηριότητας σε πολύ καλύτερο ποσοστό από ό,τι σε χώρες που έχουν επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο όλων των καταστημάτων πλην αυτών που παρέχουν τα αναγκαία.

Η Ισπανία επλήγη περισσότερο στο α΄ κύμα, αλλά η δραστηριότητα της επίσης φαίνεται να αντιστέκεται καλύτερα μετά από την επιβολή της χώρας σε κατάσταση έκτακης ανάγκης στο τέλος Οκτωβρίου, δίνοντας στις περιφέρειες της νομική στήριξη για την επιβολή των απαγορεύσεων και των περιορισμό των ταξιδιών.