Σε χαμηλό δύο και πλέον ετών υποχωρεί το δολάριο

0
4

Σε χαμηλό δύο και πλέον ετών υποχωρεί το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς η αισιοδοξία που προκαλεί ο σχεδιασμός για μαζικό εμβολιασμό κατά κορονοϊού στις ΗΠΑ σε σχετικά σύντομο χρόνο αυξάνει τη διάθεση των επενδυτών για επενδυτικά προϊόντα υψηλότερου ρίσκου.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχωρεί κατά 0,2% σε επίπεδα Απριλίου 2018, μετά τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι ο μαζικός εμβολιασμός στη χώρα θα μπορούσε να ξεκινήσει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες από σήμερα. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, η βρετανική λίρα (στερλίνα) και η κορώνα Νορβηγίας ηγούνται των κερδών έναντι του αμερικανικού νομίσματος στην Ασία τη Δευτέρα.

«Τα νέα γύρω από το εμβόλιο ενισχύουν την πεποίθηση μιας πιο σύντομης και λιγότερο μακρινής οικονομικής ανάκαμψης, με το δολάριο σε αυτή την περίπτωση να χάνει την θελκτικότητά του ως επενδυτικό καταφύγιο στην πορεία του χρόνου», σημειώνει ο Rodrigo Catril, στέλεχος νομισματικής στρατηγικής στην National Australia Bank, με έδρα το Σίδνεϊ. «Αυτό είναι ένα περιβάλλον θετικό για ρίσκο και αρνητικό για το δολάριο, ειδικά με την Fed να παραμένει εξαιρετικά dovish για μεγάλο διάστημα».

Το δολάριο έχει υποχωρήσει άνω του 11% από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου, με την Morgan Stanley να προτείνει στους επενδυτές να εγκαταλείψουν το δολάριο για μετοχές και χρέος, ενώ η Goldman Sachs προτιμά να σορτάρει το νόμισμα των ΗΠΑ έναντι των νομισμάτων αναπτυσσόμενων οικονομιών, όπως το πέσο του Μεξικού και το ραντ της Νότιας Αφρικής.