Σκυλακάκης: Ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021- Έξι δύσκολοι μήνες μπροστά μας

0
3

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τις άμεσες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τους επόμενους έξι μήνες και μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο Θ. Σκυλακάκης.

«Έχουμε μπροστά μας έξι δύσκολους μήνες και υγειονομικά και οικονομικά και θα χρειαστεί η ατομική ευθύνη για να το ξεπεράσουμε», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε αυτή την στιγμή η κυβέρνηση πάει με το δεύτερο σενάριο του Προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες του κράτους θα ξεπεράσουν τα 70 δις ευρών και λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της.

«Τα χρήματα αυτά τα δανειζόμαστε από το μέλλον» υπογράμμισε ο υπουργός. «Ο δικός μας σχεδιασμός είναι να τα δανειστούμε από μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη. Αν ακολουθούσαμε κάποιους που νομίζουν ότι υπάρχουν λεφτόδενδρα, θα μπαίναμε σε περιπέτεια» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι η χώρα τελικά μπήκε νωρίτερα σε δεύτερο  lockdown .

Ο κ. Σκυκαλάκης τόνισε ότι τα χρήματα πρέπει να ξοδεύονται με σύνεση και ότι άλλον θα μείνει στην ιστορία ως ο υπουργός για τα δημοσιονομικά που υπέγραψε τις περισσότερες κρατικές δαπάνες. «Κλειδί δεν είναι πόσα λεφτά ξοδεύεις, αλλά πως τα ξοδεύεις. Αν για παράδειγμα η Πολιτική Προστασία πάει με φαξ να αντιμετωπίσει την κατάσταση , όπως στην περίπτωση της Μάνδρας, τότε θα αποτύχει».

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρισε την κυβέρνηση για τις λάθος προβλέψεις της και την υπερβολική της αισιοδοξία, λέγοντας ότι το σενάριο βάσης που κατέθεσε στον προϋπολογισμό του 2020 ήταν επί της ουσίας το αισιόδοξο σενάριο. Η ΝΔ πραγματικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Γιατί η λογική της ΝΔ είναι «λιγότεροι φόροι και ας έχουμε μικρότερο κράτος».

Το οποίο σημαίνει  μικρότερο ΕΣΥ, μεγαλύτερος συνωστισμός στα ΜΜΜ,  μεγαλύτερες τάξεις στα σχολεία" τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Και αυτό τι στιγμή που όλος ο κόσμος μιλάει για στήριξη του κράτους και για την αναγκαιότητα δαπανών. Και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας μόλις τον Σεπτέμβριο μιλούσε για σπατάλη στις ΜΕΘ».